Knutselen

Er wordt wel eens gezegd dat alle muziekjournalisten gefrustreerde musici zijn. En volgens mij klopt deze uitspraak wel. Laatst zag ik een aflevering van 'De wereld draait door' waarin Joost Zwagerman vertelde dat het zijn jongensdroom was om een beroemd gitarist te worden. Toen dit plan niet helemaal uit de verf kwam, stortte hij zich op plan B: schrijver worden. Nu ben ik de laatste om mezelf 'muziekjournalist' te noemen, en misschien is dat ook de reden dat ik geen last heb van deze frustratie; ik bespeel geen instrument, kan niet bijzonder goed zingen en voel geen enkele behoefte om op een podium te gaan staan en de rockheld uit te hangen.

Het grappige is dat men vaak verwacht dat ik 'iets' met muziek doe, aangezien ik nogal ehhh.. 'obsessief' bezig ben om allerlei lp's en cd's naar huis te slepen. Zo gaf Lars (beter bekend als L-rs) me enkele maanden geleden Ableton, een professioneel programma om zelf muziek te maken. ''Echt iets voor jou'', voegde hij eraan toe. Ik installeerde de applicatie, sloeg de vuistdikke handleiding openen en raakte vervolgens zwaar geïntimideerd door de ontelbare knopjes en beschikbare VST-plugins. Na een paar uurtjes knutselen vond ik wel weer welletjes; het zou weken duren voordat ik alles onder knie zou hebben en ik kon mijn tijd wel beter besteden.

Afgelopen week ging ik op bezoek bij Lars en we belandden in zijn studio. Hij liet me enkele tracks horen en we sloegen aan het sleutelen. Nu weet ik niet hoe alle knopjes werken, maar wél wat ik wil horen (''en nu een WHOOOESJ gevolgd door een PIIIEEEEUUUWW en belletjes!'') en het resultaat na een klein uurtje knippen en plakken is eigenlijk best aardig geworden, hoewel Lars zich wel moest bedwingen om niet zijn 303 aan te zwengelen en er een vette acid-beat onder te plakken. In ieder geval: luister naar 'Ontmoeting op Solar 5' – en vergeet niet: dit is mijn eerste poging...

peter Dinsdag 03 April 2007 at 2:35 pm | | overig

zes reacties

Volgens mij bedoel je in je eerste alinea Joost Zwagerman. Mt vr gr, K.A.

Kees Admiraal, - 03-04-’07 16:58

Ehh.. ja, die bedoelde ik… Al die schrijvers lijken ook zo op elkaar ;-) Dank voor de correctie!

Araglin, - 03-04-’07 17:02

Blij dat de play-knop bevalt. :-)

Bob, - 03-04-’07 17:10

Hoi Araglin,
Volgens mij heb je nog een roeping als ik dit zo hoor.
Over een aantal jaren wordt jouw live album “Sounds I like to hear on Solar 5” uit 2010 op een of ander forum besproken. :-))
Jean Michel Visser in de dop of is het Ad Jarre?
Ableton is een mooi programma, dat zie je wel.
Is het iets om in “Interface” te plaatsen? Vraag maar aan Lars wat dat voor tijdschrift is. Best de moeite waard.

Peter Dekker, (E-mail ) - 04-04-’07 00:05

ik zou die versie met de vette acid beat ook wel een keer willen horen.

laurens, - 05-04-’07 01:08

Een manmoedige en zeer naar meer smakende openbaring is dit enigzins naar oldfield neigende stukje huisvlijt mijn welgemeende complimenten en Hats of for Roy Harper!!!!!!!!!

hummetje, (E-mail ) - 05-04-’07 22:24
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.