Gastbijdrage: The Frog (door: ScharcO)

Als kleine punkertjes uit het polderdorp Krimpen aan den IJssel hadden we het niet altijd gemakkelijk. Onze frustraties konden we het beste kanaliseren door zoveel en hard mogelijk punkmuziek te draaien. We hadden in Krimpen onze eigen lokale punkband, Saskatchewan (later IDG). Niet echt goed, maar tenminste iets waarmee we ons konden identificeren. In het weekend zaten we in Roepie Groepie. Een jongerencentrum waar de Ambonezen, de hardrockers, de lokale motorbende, de rest van crimineel Krimpen en een paar punkertjes hun toevlucht zochten om gesubsidieerd drugs te kunnen gebruiken.

De trots van Krimpen aan den IJssel én van Roepie Groepie was The Frog. Een funkband die enkele kleine successen heeft gekend, maar nooit echt wist door te breken. In Roepie werd regelmatig The Frog gedraaid en was de groep kind aan huis, maar wij, punkertjes, moesten er niets van weten. Dat op de hoes van de lp ‘Be Kind To Animals, Kiss A Frog’ (1982) de toegangspoort naar Krimpen, de algebrabrug, stond afgebeeld, vonden we grappig, maar vooral onbegrijpelijk. Hoe kon je nu trots zijn op zoiets lelijks? Een enkele keer werd me zelfs ver buiten Krimpen gevraagd of ik misschien The Frog kende. Nee, nee en nog eens nee. Afgelopen donderdag, twintig jaar later, vroeg een collega mij om mee te gaan naar een concert van Rick DeVito. "Jij komt toch uit Krimpen, dan ken je de zanger van The Frog toch wel?" En ach, ik ben ook wat ouder geworden, kijk muzikaal wat breder en had geen andere plannen. Waarom ook niet.

Rick DeVito (echte naam Rick Hogendorp) is een knappe grijze Indo van rond de vijftig geworden en zijn show was ronduit goed te noemen. Er werd voornamelijk geput uit het repertoire van The Frog en Rick DeVito liet zien nog steeds een goede zanger te zijn. Onbegrijpelijk dat hij zich moet behelpen met zo'n klein zaaltje als Het Dolhuys in Dordrecht. Maar wat vooral verbaasde was de begeleidingsband Rory Mi: zes jochies van rond de zeventien en achttien jaar, die niet veel beter konden zijn dan de gemiddelde schoolband. De bandleider was de jeugdpuistjes nog niet eens ontgroeid.

Maar met de ogen dicht klonk het toch echt als een band vol doorgewinterde muzikanten die alle kneepjes van het vak beheersten. Vooral de drummer maakte indruk. Ongelofelijk dat zo'n klein jochie zo strak en zo hard zijn drumstel kon raken. Klein nadeel was het hoge reüniegehalte. Rick DeVito begroette alle bekenden vanaf het podium persoonlijk. Ik kreeg zelfs de indruk dat dit écht een reünie was en geen muzikale doorstart. Nog steeds niet helemaal mijn muziek, maar toch een van de betere concerten die ik de afgelopen tijd heb gezien. Wie kan mij helpen aan een vinyl-rip van ‘Be Kind To Animals, Kiss A Frog’ ? Ik wil de lp een tweede kans geven.

peter Vrijdag 20 April 2007 at 12:55 pm | | gastbijdrage

vier reacties

Ik heb nog wel hun singeltje From a distance I can smell your feet, op de achterkant Eileen, maar ik bem er sterk aan gehecht; het geeft me niet onverdeeld aangename herinneringen aan lange avonden aan de Ijsseldijk. Een punkband in Krimpen ?, dat is een beetje aan me voorbijgegaan, weet je dat wel zeker?

pieter, (E-mail ) - 10-05-’07 15:01

Be kind… is als CD gewoon verkrijgbaar via Bol.Com.

Eelco, (E-mail ) (URL) - 19-05-’07 07:14

Kennen wij elkaar misschien? De punkscene in Krimpen was nou niet bepaald een hele grote te noemen en ik mag mijzelf in ieder geval bij de zeldzame schare punkers voegen die Krimpen in de jaren ’70 rijk was. Zelfs als zanger van lokale Krimpense punkbands als “Pleeboy” en “Corruption”. Ook ik was een regelmatige bezoeker van “Roepie Groepie” en de “Wilhelminahoeve”. Als punker vond ik de Frog ook maar niks maar later, toen mijn muzikale smaak breder werd en ik ook in diverse andere bands actief was, hebben Rick en ik regelmatig het podium gedeeld. Het kan raar lopen. Muziek maak ik nog steeds, dat zit in mijn genen. Vind het in ieder geval een leuk stuk over Rick en de Frog.

Groet
Bram

Bram Visser, (E-mail ) (URL) - 23-04-’09 16:58

De LP heb ik gekocht in 1981 toen ik naar Zaandam verhuisde vanuit Krimpen aan den IJssel. Legendarisch en wereldberoemd waren ze, Ricky en The Frog. Wat een tijden. Roepie Groepie, de Boerderij, Wilhelminahoeve. Frozen Frog, The Frog, Rickey and The Frog.

Prachtig dus dat ik in mijn nu nog vaste ‘platenzaak’ in 1981 kwam vragen naar Be Kind To Animals Kiss A Frog en Dim (nog steeds eigenaar) van Coco Records zei ‘ja natuurlijk!’.

Kijk en dat is nu ook liefde voor de muziek en liefde voor het vak. Wat ook de jongens en meiden van The Frog hadden en waarschijnlijk nog steeds hebben.

Conservatorium voor Age Kat en Michel van Schie (jij met Evert Woud als ik mij niet vergis). En Inge Bonthond volgens mij later gewoon als Bombita bij Gruppo, Herman Brood, de band van F. Spigt en Girls just wanna have fun?! En dan Leo Anemaet die alle muziek doet bij Arjan Ederveen?

Denk met groot genoegen aan die tijd terug, mooi dat ik dat heb mogen meemaken.

Karin Singeling, (E-mail ) - 25-03-’10 20:54
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.