Halloween

Regisseur John Carpenter heeft er (net zoals Dick Maas) een handje van om zelf de muziek te verzorgen voor zijn films. Niet alleen omdat hij precies in zijn hoofd heeft hoe alles moet klinken, maar vooral omdat het een stuk goedkoper is. En daarbij: die synthesizer op zolder moet toch terug worden verdiend, nietwaar? Na enkele vingeroefeningen regisseerde en schreef hij in 1979 de horrorfilm 'Halloween'. Om enkele dollars op het karige budget te besparen, kroop Carpenter achter zijn synthesizer om met een verrassend effectieve soundtrack op de proppen te komen. De film, over de gestoorde moordenaar Michael Myers die ontsnapt uit een gesticht om zijn 'werk' te voltooien, werd een groot succes. 'Halloween' kreeg maar liefst zes vervolgen, lanceerde de carrière van 'scream queen' Jamie Lee Curtis, en zorgde ervoor dat Carpenter opklom tot de bovenste regionen in de Hollywood-hiërarchie.

Voor de score liet de regisseur zich sterk inspireren door de omineuze klanken van Mike Oldfields 'Tubular Bells'; het Halloween-thema kent een vergelijkbaar piano-riedeltje. En zo te horen had Carpenter tevens enkele albums van het Italiaanse Goblin (bekend van hun muziek voor de films van Dario Argento) in de kast staan. Toch werkt het: de simpele synthesizer-aanzetjes, dissonante akkoorden, het tot vervelends toe herhaalde thema, en de aanzwellende lage tonen creëren een sfeer vol onheil en spanning. Alsof elk moment een psychotische, schuimbekkende gek uit de schaduwen kan opduiken om je met een bijl de hersenen in te slaan en vervolgens je schedel leeg te lepelen.

Anno 2007 klinkt de Halloween-score niet bijster origineel meer, maar dat heeft veeleer te maken met het feit dat Carpenters aanpak later zo vaak is overgenomen en nagebootst dat dergelijke klanktapijten bijna gelijkstaan aan slechte horrorfilms uit de jaren tachtig. Maar toch, John Carpenter was een van de eersten die op deze manier te werk ging en de muziek voor Halloween is nog altijd engluister zelf (192 kbps, 46 MB – met dank aan L-rs!)

peter Donderdag 03 Mei 2007 at 11:50 pm | | film

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.