Frank Comstock

Begin jaren zestig was Amerika in de ban van een soort ruimtekoorts. President Kennedy en zijn Russische tegenhanger Chroetsjov vochten een heuse maanoorlog uit (in 1969 volgde de apotheose) en zweepten hun landgenoten op in hun zucht naar de verovering van het heelal. Talloze Amerikanen raakten in die tijd gefascineerd door vreemde planeten, reizen naar andere zonnestelsels en de mogelijkheid dat er misschien wel buitenaards leven zou zijn. Een van hen was de Amerikaanse componist Frank Comstock (1922), die in de jaren veertig furore maakte met zijn swingende arrangementen voor onder andere Les Brown. In de jaren vijftig trok hij naar Hollywood en zette hij een succesvolle carrière op poten als componist voor uiteenlopende tv-shows. Tevens werkte hij samen met bekende namen als Doris Day, Rosemary Clooney en Margaret Whiting.

Maar goed, dat is allemaal niet zo heel bijzonder. De reden waarom ik nu een stukje over hem tik, is zijn lp 'Project Comstock: Music From Outer Space' uit 1962. Comstock stond met name bekend om zijn toch wel wat behoudende en conventionele arrangementen, maar voor dit album liet hij zich voor één keer helemaal gaan. De hoes belooft al veel goeds: een futuristisch ruimteschip vliegt door een oranje nevel, ongetwijfeld een verkenningsvlucht uitgevoerd door intelligente aliens... Het album bevat een mix van min of meer bekende nummers met een 'space age'-sausje. Opvallend is het gebruik van een elektronische theremin, elektrische viool en een novachord (een van de eerste polyfone synthesizers). Uitschieters zijn de drie tracks die Comstock speciaal voor dit album schreef: 'Galaxy' (met een fijn bliepbliep-introotje), 'On The Dark Side of the Moon' (met aanzwellende orgels en een hemelbestormende theremin) en 'Journey to Infinity' (past perfect bij een psychedelische aflevering van Tom & Jerry).

Natuurlijk, 'Project Comstock' klinkt nu vooral grappig en lang niet zo spacy meer als toen, maar zo tussen de muzieknoten door hoor je nog steeds iets van de huiveringwekkende verwondering die Comstock voor ogen stond. Luister naar een acceptabele vinyl-rip van deze buitenissige lp (192 kbps, 48 MB).

peter Woensdag 09 Mei 2007 at 11:50 pm | | weird

Eén reactie

als je op de middelbare school zit en je diet basis nivea, kun je dan ook doorleren tot de universiteit
en dan medicijnen gaan studeren? of natuurkunde, scheikunde ?

Roy jeuring, (E-mail ) - 12-04-’09 13:31
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.