Leuk stukje

''Je schrijft de laatste tijd behoorlijk saaie stukjes,'' zei vriendin Eva terwijl ze zich omdraaide en me vorsend aankeek. ''Hoezo saai?'' wierp ik tegen. ''Nou,'' zei ze, ''van die stukjes over Stichting Brein, kopieergeneuzel en belangenorganisaties word ik niet echt warm.'' ''Ja maar, dat hoort er ook gewoon bij. En daarbij: anders win ik nooit een Dutch Bloggie!'' Vriendin Eva rolde met haar ogen en surfte weer verder. Maar goed. Leuke stukjes dus.

In het gratis openbaar vervoerkrantje De Pers stond gisteren, pal naast een denigrerend artikel over de finale van Hollands Next Top Model, een interview met de Groningse organist Sietze de Vries. Hij is achter het orgel van de Gereformeerde Kerk in Zuidhorn gekropen en heeft in anderhalf uur zestig psalmen omgetoverd tot heuse ringtones. Of beter gezegd: orgeltones.

Het is weer eens wat anders om in plaats van de nieuwste hits of het Omen-thema kerkliederen als 'Evenals een moede hinde / ’t Hijgend hert der jacht ontkomen' of 'Juicht Gode toe, bazuint en zingt' uit je mobieltje te horen schallen. Het resultaat is te beluisteren (en te bestellen voor 35 cent per orgeltone) op de site van het IKON-radioprogramma Musica Religiosa. Laat mij uw ringtone horen, en ik vertel u wie u bent...

En nu ik toch met mobieltjes annex mp3-spelers in de weer ben: de NPS is al een tijdje bezig met het uitzenden van hoorspelen naar de Bommel-boeken van Marten Toonder. Het gaat in totaal om 440 delen, dus voorlopig is de koek nog niet op. De verhalen worden voorgelezen door onder andere Hanneke Groenteman, Kitty Courbois en Chantal Janzen, terwijl acteurs in de huid kruipen van de bekende personages als Ollie B. Bommel (Mark Rietman), Tom Poes (Jacob Derwig), Professor Sickbock (Ad van Kempen) en Hiep Hieper (Roeland Fernhout). Geinig natuurlijk, maar nog geiniger is dat je een aantal afleveringen kunt downloaden als podcast (oftewel: handzame mp3'tjes van zo'n 20 MB in 192 kbps). Op de een of andere manier werken de verhalen van Marten Toonder bijzonder rustgevend en vormen ze een ideaal slaapmutsje – als je begrijpt wat ik bedoel...

Meer informatie vind je hier, de podcasts kun je op deze pagina downloaden.

peter Woensdag 16 Mei 2007 at 11:52 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.