Strenger

Onlangs schreef ik over de voorstellen van de NVPI om het (aansporen tot het) downloaden van muziek streng aan te pakken en strafbaar te stellen. Deze voorstellen zijn een lachertje in vergelijking met het wetsvoorstel van de Amerikaanse procureur generaal Alberto Gonzales. Nu is het zo dat Amerikanen die muziek downloaden de wet overtreden en één tot maximaal tien jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt.

Gonzales wil nog een stap verder gaan en niet alleen de straffen verhogen, maar ook pogingen om te downloaden gelijkstellen aan het downloaden zelf: "It is a general tenet of the criminal law that those who attempt to commit a crime but do not complete it are as morally culpable as those who succeed in doing so." Zodra het vermoeden bestaat die iemand illegaal aan het sponsen is, is het volgens Gonzales geoorloofd om diens internetverkeer af te tappen en computer in beslag te nemen. Let wel: ook als iemand misschien illegaal bezig is.

Opmerkelijk is verder dat het gebruik van illegale software kan leiden tot levenslange gevangenisstraf als ''the defendant knowingly or recklessly causes or attempts to cause serious bodily injury." Gonzales noemt hierbij het voorbeeld van een ziekenhuis waar illegale software wordt gebruikt, waardoor patenten letsel oplopen. Verreikende voorstellen, maar zo te lezen kan Alberto Gonzales op de steun rekenen van de Bush-regering en (maar dat is geen verrassing) de Amerikaanse entertainmentindustrie. Hier en hier meer informatie over The Intellectual Property Protection Act of 2007.

Grappig genoeg las ik in het (nogal tegenvallende) muzikale themanummer van Bright (dat hippe lifestyle blaadje met minstens één keer per pagina het woord 'Apple' of 'iPod') een artikel over de oprichters van 's werelds bekendste torrentsite ThePiratebay.org, die openlijk een bom leggen onder het copyrightmodel. Dergelijke regels stammen uit 'de oude economie'. ''Copyrights gaan niet in de eerste plaats over geld verdienen, maar over censuur en het vormen van een monopolie,'' aldus Piratebay-oprichter Gottfried Svartholm. Tja, zo kun je het ook zien natuurlijk. Oftewel: het is dweilen met de kraan open.

peter Maandag 21 Mei 2007 at 10:31 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.