Demis (alweer)

Geinig, zo schrijf je nooit over de Griekse zanger en zo komt hij opeens twee keer per week aanschuiven. Oftewel: hoe een mailtje van verbolgen lezeres Thea ervoor heeft gezorgd dat ik nu naar het album 'Attitudes' (1982) van Demis Roussos aan het luisteren ben. Araglin.nl-lezer Arjan wees me op het bestaan van dit album, dat, als ik de reacties mag geloven, een prachtige cover bevat van 'House of the rising sun', een oud Amerikaans folkliedje (wellicht het bekendst in de uitvoering van The Animals uit 1964). Trouw bezoeker Peter Dekker hielp me weer eens uit de brand en scharrelde de lp op.

In tegenstelling tot wat door sommigen gedacht wordt, heb ik helemaal niets tegen Demis of diens muziek. Niet geheel mijn smaak, maar ik ben alleszins bereid om daar verandering in te brengen. 'Attitudes' werd uitgebracht in 1982 en als ik de diverse internationale hitlijsten er eens bij pak, valt direct op dat dit album het einde betekende van een uiterst succesvol Demis Roussos-decennium. Op 'Attitudes' werkte Demis samen met zijn goede vriend Vangelis, en hoewel dit in het verleden de nodige hits opleverde, flopte het album genadeloos. Single 'Follow Me' was her en der in Europa een bescheiden hitje, maar daar bleef het bij.

Opvolger 'Reflection' (1984) bevatte covers van bekende soulliedjes uit de jaren vijftig en zestig (je weet wel, van die evergreen als 'Stand by me' en 'When a man loves a woman') en naar verluidt is deze lp rampzalig slecht. Het lijkt me dan ook geen pretje om Demis met zijn karakteristieke walvissenstem oude soulnummers te horen zingen.

Hoe dan ook, 'Attitudes' is lang zo slecht niet. Het album ademt dankzij Vangelis een synthetische (en behoorlijk gedateerde) sfeer, waar de stem van Roussos zo'n beetje over heen zwalkt. Prijsnummers zijn 'Follow Me' en de inderdaad zeer bijzondere cover van 'House of the rising sun', dat grondig binnenstebuiten is gekeerd en is omgetoverd tot een bombastisch synthesizer-epos. Luister zelf (128 kbps, 35 MB). O ja, meer Demis-info vind je elders op mijn log.

peter Woensdag 23 Mei 2007 at 01:03 am | | 80s

drie reacties

“Demis bracht in 1982 het album “Attitudes” uit, een op synthesizer gebaseerd album met de medewerking en arrangementen van Rainer Pietsch van Tangerine Dream een synth meester Kristian Schultz.”

Alleen het nummer Reflections was een samenwerking met Vangelis….even voor de volledigheid.

en die ontbreekt hier jammer genoeg…is het mogelijk ook nog die track te uppen ???

gr,

peter

peter van noort, - 25-05-’07 15:39

Ehh tja, dit is de enige versie die ik heb. Sorry! Overigens, en ik kan me vergissen, geloof ik niet dat Rainer Pietsch ooit meespeelde in Tangerine Dream. Kristian Schultz is nu vooral bekend van zijn new age-band Cusco.

Araglin, - 25-05-’07 17:48

Het album Attitudes bevat geen nummer “reflections” ook de cd die in 1996 is uitgebracht bevat het nummer niet.
Rainer Pietsch haalde de 4e plaats als dirigent bij het lied van Joy Fleming in 1975 bij het Eurovisie songfestival. Hij dirigeerde ook verschillende krautrockgroepen.

Peter Dekker, (E-mail ) - 25-05-’07 21:03
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.