Timothy Leary

Dr. Timothy Leary (1920-1996) werd door de Amerikaanse president Richard Nixon ooit omschreven als een van de gevaarlijkste mensen ter wereld. Voor hippies en anderen die experimenteerden met geestverruimende middelen, was hij echter een held, een culticoon. Dankzij het baanbrekende werk van Leary werd de in 1938 door de Zwitser Albert Hofmann ontwikkelde drug lyserginezuurdiëthylamide (oftewel lsd) wereldberoemd.

Het begon allemaal toen Leary tijdens een vakantie in Mexico in aanraking kwam met psychedelische paddestoelen. De intense en vervreemdende paddotrip zou zijn leven veranderen. Samen met Hardvard-collega Richard Alpert startte hij een reeks omstreden experimenten. Studenten kregen betaald om onder gecontroleerde omstandigheden drugs te gebruiken, waarbij Leary en Alpert vrolijk meededen. Na enkele geruchtmakende artikelen en de aanhoudende negatieve publiciteit, was voor het Harvard-bestuur de maat vol en werden Leary en Alpert 'wegens wanprestaties' in 1963 ontslagen. Leary ontwikkelde zich tot de spreekbuis van de hippiegeneratie en zag in het gebruik van lsd een middel om te ontsnappen uit de vastgeroeste ketenen van het dagelijkse leven.

De gewezen hoogleraar reisde de wereld rond, schreef talloze boeken over bewustzijnsverandering en de psychedelische revolutie en werkte samen met artiesten als Ash Ra Tempel en John Lennon. Bovenal propageerde hij het gebruik van lsd. Niet iedereen was daar even over te spreken; de drug werd wereldwijd in de ban gedaan (ook in Nederland, waar de regering bang was dat provo's het door het drinkwater in Amsterdam zouden mengen). Na diverse keren te zijn veroordeeld wegens drugsbezit, belandde Leary uiteindelijk in 1970 in de gevangenis.

Toen hij midden jaren zeventig op vrije voeten kwam (na een keer te zijn ontsnapt overigens) was de wereld veranderd. Hippies werden gezien als rare en wereldvreemde snuiters (als ze inmiddels niet ten prooi waren gevallen aan de verlokkingen van het kapitalisme), terwijl drugs een maatschappelijk probleem waren geworden. Zijn boeken werden niet meer gelezen en Leary kreeg steeds vaker etiket van excentrieke lsd-goeroe opgeplakt. De komst van het internet en nieuwe technieken als virtual reality zorgde ervoor dat Leary weer onder de aandacht kwam; tussen virtual reality en psychedelische ervaringen zat volgens hem maar een dunne scheidslijn.

In 1967 verscheen Leary's eerste lp 'Turn on, tune in, drop out', naar de lijfspreuk die hem beroemd zou maken. Hij bedacht de slogan onder de douche, toen hij een toespraak aan het voorbereiden was over de voordelen van lsd. De complete tekst (uitgesproken tijdens een persconferentie in New York op 19 september 1966) luidt: "Like every great religion of the past we seek to find the divinity within and to express this revelation in a life of glorification and the worship of God. These ancient goals we define in the metaphor of the present — turn on, tune in, drop out." Leary's leus werd vaak verkeerd begrepen en in zijn autobiografie 'Flashbacks' legt hij uit: "'Turn on' meant go within to activate your neural and genetic equipment. Become sensitive to the many and various levels of consciousness and the specific triggers that engage them. Drugs were one way to accomplish this end. 'Tune in' meant interact harmoniously with the world around you - externalize, materialize, express your new internal perspectives. Drop out suggested an elective, selective, graceful process of detachment from involuntary or unconscious commitments. 'Drop Out' meant self-reliance, a discovery of one's singularity, a commitment to mobility, choice, and change. Unhappily my explanations of this sequence of personal development were often misinterpreted to mean 'Get stoned and abandon all constructive activity.'"

'Turn on, tune in, drop out' vormt in feite de neerslag van de lezingen waarmee Leary midden jaren zestig door Amerika tourde, en dient ter aanvulling op de gelijknamige documentaire, die destijds kijkers in verwarring achterliet. Aan de hand van ene Ralph (een 'Voyager') maakt de luisteraar kennis met een lsd-trip. De tien nummers nemen Ralph mee op een bijzondere reis, uitmondend in een kosmische explosie – de oorsprong van het leven. Als Ralph het af en toe even te kwaad krijgt, springen Timothy Leary en Rosemary ('the divine connection') te hulp. De lp is een bonte mengeling van gesproken tekst, exotische klanken (onder meer tabla en de veena, een Indiaas snaarinstrument) en bizarre geluidseffecten. Een hoorspel dat wel heel veel aan de verbeelding overlaat... Luister zelf – al dan niet met de nodige stimulerende hulpmiddelen (192 kbps, 52 MB – inclusief covers).

Bronnen:
- citaten ontleend aan Wikipedia,
- algemene informatie: Jurriaan Kamp, 'Tune in, turn on, drop out', verschenen in 'Ode', nummer 10. (Hier de integrale tekst.)

Meer informatie over Timothy Leary en links naar allerlei bronnen vind je op deze uitstekende Wiki-pagina.

peter Zondag 27 Mei 2007 at 11:51 pm | | weird

vijf reacties

Wikipedia/Wiki-pagina als bron vermelden levert je helaas bij velen maar weinig respect op en wordt door professionals niet als ‘echte’ bron gezien. Misschien verstandig om het in de toekomst niet opnieuw te vermelden.

Marij, - 05-12-’07 17:37

Er staat duidelijk dat ik alleen de citaten heb ontleend aan Wikipedia. Goed lezen is blijkbaar een kunst die door weinigen wordt uitgeoefend en veel respect oplevert als dit wél gebeurt… En daarbij: Wikipedia is zo slecht nog niet, wisselend van kwaliteit dat dan weer wel.

Araglin, - 05-12-’07 22:32

Daarom is er nu Veropedia (http://www.veropedia.com) met alleen ‘ware’ Wikipedia-artikelen!

HD, (URL) - 07-12-’07 16:57

Waar zijn de ware artikelen dan over Timothy Leary, ik hou het eerlijk (waar) gezegd op wikipedia.

peter dekker, (E-mail ) - 07-12-’07 19:21

“At this early stage, we have a very small fraction of the articles in Wikipedia.”
Tsja, ik heb zo m’n twijfels of deze site een enorm succes wordt…

HD, (URL) - 09-12-’07 17:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.