Koto

Bij het geluid van een koto doemen voor mijn geestesoog onherroepelijk beelden op van een in volle bloei staande kersenbloesem en in kimono's gehulde vrouwen die op pantoffelvoetjes heen en weer schuifelen over de tatami en druk in de weer zijn met het bereiden van groene thee. Er is geen ander instrument dat zo karakteristiek is voor Japan als de koto. Het instrument is in wezen een variant op de siter en komt in twee smaken: de k'in (een zevensnarig solo-instrument van ongeveer een meter lang) en de so (die 13 of meer snaren bevat, zo'n twee meter lang is en voornamelijk bedoeld is ter begeleiding).

De koto komt oorspronkelijk uit China. In de zevende en achtste eeuw stuurden diverse Japanse keizers een soort culturele verkenningsploeg naar China, met de bedoeling Chinese gebruiken en tradities te bestuderen om daar vervolgens iets leuks mee te gaan doen. Een van de instrumenten die op deze manier in Japan belandde, was de cheng (de voorloper van de koto). De koto werd voornamelijk bespeeld aan het keizerlijk hof en was in feite een exotisch smaakmakertje. Dankzij de invloed van de blinde koto-meester Yatsuhashi-Kengyo (1614-1685) werd de koto meer dan alleen een begeleidingsinstrument. De 'vader van de moderne koto-muziek' schreef talloze solostukken voor de koto, waaronder 'Roku-dan' (zes variaties), die nog steeds gespeeld worden. De eveneens blinde kotospeler Michio Miyagi (1894-1956) zorgde begin twintigste eeuw voor een nieuwe impuls door westerse invloeden te gebruiken in zijn muziek. Zijn beroemde compositie 'Haru-no-umi' (de lentezee) is geschreven voor koto en shakuhachi (een bamboefluit) en wordt beschouwd als een van de mooiste kotostukken ooit.

Maar goed, het klinkt het dan allemaal? Luister naar 'Japanese Koto Music' (256 kbps, 87 MB) van Chieko Iwazaki, een van de beste kotospelers van dit moment. Het album bevat vijf lange, hypnotiserende tracks, die als vanzelf de ziel tot rust brengen. Iwazaki's echtgenoot Kuniasu speelt de shakuhachi op enkele nummers. Wie toe is aan eens heel wat anders, moet dit album zeker eens een kans geven.

peter Woensdag 06 Juni 2007 at 11:52 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.