Sugar Belly

In het Jamaica van de jaren vijftig en begin jaren zestig was de vrolijke muziekstijl mento erg populair. Mento is een unieke Jamaicaanse mix van Afrikaanse en Europese tradities en met een beetje goed wil zou je het kunnen bestempelen als de voorvader van de reggae. Een van de bekendste mentomuzikanten uit die tijd was William Walker, beter bekend onder zijn bijnaam Sugar Belly. Hij kon niet alleen geweldig spelen, maar viel ook op dankzij zijn bijzondere instrument: een saxofoon-achtig blaasinstrument, gemaakt van karton, bamboe en tin. Sugar Belly had het vreemde instrument zelf ontworpen en in elkaar gezet, en het klonk nogal eigenaardig snaterend.

Sugar Belly groeide op in Kingston en zijn ouders hadden voor hem het mooie beroep van tingieter in gedachten. Hun zoon had echter andere plannen en wilde het gaan maken in de muziekwereld. Na diverse talentenjachten gewonnen te hebben, maakte hij samen met zijn band de talloze nachtclubs in het Caribisch gebied onveilig. Aanvankelijk speelde Sugar Belly in de typische mentobezetting: banjo, gitaar en handpercussie, aangevuld met de Afrikaanse bas kalimba (in Jamaica beter bekend als de rumba box). En natuurlijk zijn onmiskenbare bamboe-saxofoon. Later kwamen daar een elektrische gitaar en een bas bij. In de jaren zestig veranderde het muzikale klimaat en wonnen reggae en ska aan populariteit. Sugar Belly probeerde het tij nog te keren door over te schakelen op bekende deuntjes, maar het mocht niet baten. Na een lange en slopende ziekte overleed hij in 1990, arm en berooid en nagenoeg vergeten.

De laatste jaren wordt zijn muziek (net zoals de mento) herontdekt en krijgt hij postuum de muzikale eer die hem toekomt. Meer over Sugar Belly en mento vind je op deze aardige overzichtssite. Luister, ter kennismaking, naar 'Shake Up Adina', een archetypisch reggaenummer met de uit duizenden te herkennen bamboe-sax sound, te vinden op het album 'Port-O-Jam' uit 1972. Klik op de Play-knop:

peter Dinsdag 12 Juni 2007 at 11:31 pm | | interessant

Eén reactie

Leuk fragment! Bedankt voor de tip…

Jelle, - 13-06-’07 13:08
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.