Frank Chacksfield

Ik had muziek opstaan van de Engelse componist en orkestleider Frank Chacksfield (1914-1995) en terwijl ik op de bank mee zat te deinen op de behaaglijke vioolgolven, kwam vriendin Eva naast me zitten. ''Filmmuziek uit de jaren vijfitg?'' vroeg ze. ''Waarom denk je dat?'' antwoordde ik. ''Het doet me denken aan die tekenfilms van vroeger, die oude Walt Disney- en Warner Brother-filmpjes.'' En terwijl ze dit zei, klonk 'Gin Fizz' uit de speakers en verdraaid: voor mijn geestesoog doemt Tom op die een muizenklem voor Jerry klaarzet met een smeuïg stukje kaas, om zich vervolgens schielijk achter een hoekje te verschuilen. Als Jerry al fluitend komt aanwandelen, snuffelt hij wat aan de kaas, pakt het blokje van de klem en slentert smakkend en op zijn dooie akkertje weer verder. Tom loopt hogelijk verbaasd naar de muizenval en tikt er met zijn vinger op. KLAP! En terwijl Toms vinger onheilspellend opzwelt, draait Jerry zich om om je een vette knipoog te geven...

In ieder geval: Frank Chacksfield was een bijzonder populaire orkestleider in de jaren vijftig en zestig, en verzorgde onder andere de muziek voor Charlie Chaplins 'Limelight' (1953) en talloze films en series. Dankzij enkele grote hits in Amerika steeg zijn roem in een paar jaar tijd tot ongekende hoogten. Alleen al tijdens zijn periode bij het Decca-label verkocht hij wereldwijd meer dan 20 miljoen lp's (die gevuld waren met wat minder gangbare easy listening-covers en af en toe een eigen compositie). Je zou de sound van Chacksfield kunnen omschrijven (ietwat oneerbiedig) als een mix tussen de vrolijke, tegen klassiek aanleunende muziek van Leroy Anderson en het met aanzwellende violen doordrenkte geluid van Mantovani. Tegen het eind van de jaren zestig raakte easy listeng uit de mode en kwam Chacksfield steeds moeilijker aan de bak. Hij overleed in 1995 op 81-jarige leeftijd aan de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Hoewel zijn ster fel had gestraald, is hij vreemd genoeg anno 2007 vrijwel vergeten.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen: luister naar een tiental tracks uit de periode 1951-1956, waaronder de wereldhit 'Ebb Tide' (41 MB, 320 kbps – het gaat om formidabel opgepoetste vinyl-rips).

peter Donderdag 21 Juni 2007 at 11:55 pm | | easy-listening

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.