Wereldmuziek

Ik dacht eigenlijk dat de markt voor muziekbladen behoorlijk onder druk stond, getuige de fusie van Oor en Aloha, het verdwijnen van Revolver en de dalende oplagecijfers van Heaven. Er zit blijkbaar toch wat rek in de bladenmarkt, want eerder deze maand kocht ik het eerste nummer van Beyond en vanmiddag nam ik het tijdschrift Mixed mee naar huis. Beide magazines richten zich op wereldmuziek en roeren in dezelfde vijver, zijn (vooralsnog) erg goedkoop (respectievelijk 4 en 2,50 euro), hebben een cd'tje bijgesloten met aardige muziek, en nadrukkelijk de handen ineen geslagen met onder meer de NPS.

Het grootste verschil zit 'm in de presentatie: Beyond is een kleurrijk vormgegeven tijdschrift met de gebruikelijke onderdelen, terwijl Mixed de glossykant op gaat met veel foto's en een kunstzinnige vormgeving. Wat beide tijdschriften gemeen hebben is de jubelende manier waarop over het onderwerp geschreven wordt: alle besproken en geïnterviewde artiesten verleggen grenzen en verzetten bakens alsof het niets kost, er worden amper kritische noten gekraakt en wereldmuziek is hét genre bij uitstek waar nog volop wordt geëxperimenteerd en interessante kruisbestuivingen plaatsvinden. Tijdens het doorbladeren van Mixed kreeg ik af en toe de indruk een luxe en door de publieke omroep gesponsorde brochure in handen te hebben.

Ik vraag me echter wel af of er een markt is voor drie tijdschriften (inclusief het wat minder bekende New Folk Sounds) die zich richten op dezelfde doelgroep en putten uit hetzelfde adverteerdersvaatje. Maar ach, dit is niet mijn probleem en feit is dat ik het erg leuk vind om bijgepraat te worden over een genre waar ik nog niet heel erg thuis in ben. En je kunt het ook anders zien: voor 6,50 kom je in het bezit van twee bijzonder aardige cd'tjes. Nu alleen nog een publiekstijdschrift voor elektronische muziek, krautrock en easy listening en ik ben helemaal tevreden...

peter Zondag 24 Juni 2007 at 11:53 pm | | overig

Eén reactie

Ik zie ze ook telkens liggen in de AH. Bestaat er ?berhaupt een vervelender genre dan wereldmuziek? Ver-schrik-ke-lijk zeg.

En tja, qua publiekstijdschriften voor muziek is de markt sowieso beroerd. Ik koop de Oor vaker niet dan wel, ook al is-ie de laatste maanden eindelijk wat bijtijdser. Ik wou dat de Watt nog bestond, die had tenminste een ziel.

Stonehead, - 08-07-’07 19:12
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.