Cijfers

Het is nog niet zo dat de muziekindustrie de noodklok luidt, maar men begint zich wel zorgen te maken. Voor de zevende keer op rij is namelijk de wereldwijde muziekverkoop gedaald. De opbrengt kwam in 2007 uit op 19,6 miljard dollar, 5 procent minder dan vorig jaar. Dat concludeert de IFPI, de internationale brancheorganisatie voor de muziekindustrie. Hoewel de verkoop van digitale muziek weliswaar een stijgende lijn vertoont, is het tempo niet snel genoeg om de dalende cd-verkopen op te vangen. In 2004 bestond 2 procent van de totale verkoop uit betaalde downloads. Dit aandeel is in 2006 met maar liefst 85 procent gestegen en 11 procent van het totaal uitmaakt. Apple's iTunes Store is verantwoordelijk voor 70 procent van de downloads.

IFPI-voorzitter John Kennedy is teleurgesteld: "We hadden gehoopt dat de daling van de cd-verkopen zouden afnemen nu de verkoop van digitale muziek in de lift zit. Maar hoewel de digitale verkopen volgens verwachting zijn gegroeid, zijn de verkoopcijfers van cd's verder gedaald dan verwacht." (Bron)

Na het lezen van dergelijke berichten blijf ik altijd met enkele vragen achter. Zo vraag ik me af waarom muziek-dvd's niet in de cijfers zijn meegenomen. Ik heb de indruk dat in deze sector nog behoorlijk winst wordt gemaakt. Als je puur naar de verkoop van muziek kijkt, zal er heus wel een dalende tendens zijn waar te nemen. Ik denk alleen wel dat de platenmaatschappijen er tal van aanvullende verkoopkanalen hebben bijgekregen (ringtones, gamemuziek en dergelijke) en oude albums opnieuw kunnen uitmelken door ze digitaal beschikbaar te stellen (van lp naar cd naar mp3). En dan heb je nog de (fiks gesponsorde) concerten en ongetwijfeld de nodige merchandise. Al deze zaken zijn voor zover ik kan achterhalen niet meegenomen in de berekening. Ik wil niet beweren dat de grote labels ongelijk hebben, maar wel dat deze cijfers hoogstwaarschijnlijk voortkomen uit een verouderd reken- en zakenmodel. Overigens: aan mij ligt het niet – ik koop me nog altijd suf aan cd's...

peter Vrijdag 06 Juli 2007 at 11:49 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.