Persoonlijkheid

Waar heb je het over tijdens je eerste afspraakje en de daaropvolgende prille liefdesverwikkelingen? Uit een recente studie is gebleken dat stelletjes in ieder geval de eerste zes weken voornamelijk over muziek praten. Tijdens de eerste week ging 58 procent van de gesprekken over muziek, terwijl 38 procent was gereserveerd voor (luchtige) onderwerpen als films, boeken en kleding. Waarschijnlijk zijn we van mening dat muziek indirect iets over de ander zegt. Om dit eens te toetsen, vroegen de onderzoekers de deelnemers om de persoonlijkheid van mensen te beoordelen, puur gebaseerd op hun tien favoriete liedjes. De resultaten werden vergeleken met de uitkomst van de traditionele persoonlijkheidstest ('The big five').

Het bleek dat je muzikale voorkeuren een redelijk accurate weerspiegeling vormen van je persoonlijkheid. Vooral de mate waarin iemand openstaat voor nieuwe ervaringen correleerde met zijn muzieksmaak, op de voet gevolgd door extravertheid en emotionele stabiliteit. En dat levert een (nogal stompzinnig) lijstje op: wie van vocals houdt, is extravert, country-liefhebbers zijn emotioneel stabiel en als je veel jazz luistert, ben je een intellectueel. Een eenduidend antwoord op de vraag waarom mensen naar bepaalde muziekgenres luisteren, blijft uit. Het heeft waarschijnlijk te maken met een mengeling van factoren: je vindt de muziek simpelweg mooi, het zorgt ervoor dat je in een bepaalde stemming komt (of blijft) en gebruikt het als een manier om jezelf uit te drukken.

Probleem bij dit onderzoek was alleen dat de leeftijd van de deelnemers gemiddeld 18 jaar was. Dit zou wel eens voor een vertekenend beeld hebben gezorgd. Jeremy Dean van PsyBlog besloot om er daarom nog een onderzoekje aan vast te knopen. Hij combineerde een korte persoonlijkheidstest met een vragenlijstje over favoriete muziek. Zijn conclusie is niet al te schokkend: de voorkeur voor een bepaald genre bij mensen ouder dan dertig was sterker verbonden met hun persoonlijkheid dan bij de categorie tussen de achttien en dertig. Laatstgenoemde groep vertoonde een correlatie tussen 'openness to experience' en twee muziekgenres: 'reflective & complex' en 'intense & rebellious'. De oudere geënquêteerden combineerden de persoonlijkheidskenmerken 'conscientiousness' en 'agreeableness' met de genres 'upbeat´ en ´conventional'. De reden hiervoor ligt voor de hand: jongeren (of althans mensen tussen de 18 en 30) zijn bezig met het ontwikkelen van een eigenlijk identiteit, waarbij gesnuffeld wordt aan diverse muzieksoorten. De wat oudere groep had dit proces al achter de rug en hoefde niet zo nodig op ontdekkingsreis; hun muzikale voorkeuren sluiten sterker aan op hun persoonlijkheidskenmerken.

Tja. Halverwege het tikken van dit stukje zag ik de open deur al aankomen. Bovendien is deze ontwikkeling annex theorie al wat langer in omloop; ik tikte er al eerder een stukje over (inclusief een vervolg). Maar goed, aardig leesvoer, al ben ik het er niet helemaal mee eens – daarover later meer.

peter Dinsdag 10 Juli 2007 at 11:51 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.