Door!

De titel klonk veelbelovend en vol goede moed zette ik me aan het lezen. Helaas maakt het boek 'Door! Dance in Nederland' (2004) de verwachtingen niet waar. De jonge journalisten Arne van Terphoven en Toon Beemsterboer proberen aan de hand van interviews met dj's, organisatoren en enkele wetenschappers de Nederlandse dancescene in kaart te brengen. Gezien de inleiding was het de bedoeling een compleet en doortimmerd werk af te leveren, maar helaas blijft het allemaal steken in goede bedoelingen.

Ongeveer eenderde van het boek bestaat uit een zeer globaal en oppervlakkig overzicht van de geschiedenis van dance en de ontwikkelingen in Nederland. De rest van 'Door!' is gevuld met gesprekken met onder andere Gert van Veen, Joost van Bellen, Paul Elstak, DJ Tiësto, Wessel van Diepen en ID&T-oprichter Irfan van Ewijk. De gesprekken zijn nogal klakkeloos opgeschreven, zonder kritische noten en verzanden regelmatig in een 'vroeger was alles beter'-geneuzel, geschop tegen de commercialisering van de dance en het afkraken van anderen.

De auteurs zijn zelf grote danceliefhebbers en hun mening klotst met grote golven over de pagina's. Zo vinden Beemsterboer en Van Terphoven dat drugsgebruik onlosmakelijk is verbonden met dance (en gaan hier dan ook uitgebreid op in) en bestaat dance voor hen alleen uit trance, hardstyle en techno. Overige genres (zoals bijvoorbeeld breakbeat, jungle en ambient) komen niet aan bod. Dance is zaligmakend en de enige echte stroming die ertoe doet, althans, zo zien de auteurs het. Een nogal oppervlakkige visie dat een eenzijdig boek heeft opgeleverd. Bovendien is de geschiedenis van dance eigenlijk nogal saai: het is een opeenvolging en uitwaaieren van stromingen. Danceliefhebbers willen de wereld niet veranderen en de scene kent geen ideologische basis of politieke idealen. En dat levert weinig spannend leesvoer op.

Arne van Terphoven en Toon Beemsterboer, Door! Dance in Nederland. Uitgeverij Contact, Amsterdam/Antwerpen, 2004. ISBN 902542208x

peter Donderdag 12 Juli 2007 at 11:49 pm | | review

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.