Schulze live

Een tijdje terug zag ik 'Moog' (2004) van regisseur en muzikant Hans Fjellestad, een documentaire over het leven van Dr. Robert Moog (1934-2005). Fascinerend natuurlijk, maar na afloop bleef ik met gemengde gevoelens achter. Misschien had ik wel te hooggespannen verwachtingen, dat kan natuurlijk ook. De documentaire duurde een ruim uurtje en stond helaas bol vol van de herhalingen. Het is weliswaar interessant om Dr. Moog in zijn volkstuintje te zien rondscharrelen en te horen filosoferen over de synthesizers en de zin van het leven, maar één keer is wel genoeg. Grootste probleem was echter de muziek. Fjellestad richt zich met name op progressieve rock, rare geluiden en min of meer experimentele dance, en staat nauwelijks stil bij pioniers als Wendy Carlos, Tangerine Dream of Klaus Schulze. De teloorgang van de Moog-synthesizer in de jaren tachtig of heropleving anderhalf decennium later, komt niet ter sprake. Jammer, want er valt zo veel meer te vertellen. Eigenlijk had ik vooral meer intrigerende archiefbeelden verwacht.

En tja, als Fjellestad het niet doet, doe ik het wel: bekijk een live optreden van Klaus Schulze uit 1977, opgenomen in de WDR-studio. De beeld- en geluidskwaliteit is uitstekend, het camerawerk inventief (voor die tijd zeker) en het is geweldig (briljant! geniaal!) om een piepjonge Schulze te zien zitten op een zacht wit kleedje, omringd door gigantische en imposante synthesizermuur (met onder andere een Moog Prodigy en Modular, EMS Synthi-A, Arp 2600 en een Arp Odyssey), terwijl de sequencers kosmisch snorren en het keurige publiek er een beetje onwennig bijzit. Schulze speelt het ruim dertien minuten durende 'For Barry Graves', opgedragen aan de presentator van het underground radioprogramma 'Studio 89 - Rias Dance Show'.

Verplichte kost voor krautrock- en vintage synthliefhebbers! Ben je dat niet, dan zie je slechts een jongeman met een iets te lang pagekapsel aan knopjes draaien. Download de avi via Rapidshare (een forse 92 MB – het is de moeite waard).

peter Woensdag 18 Juli 2007 at 11:54 pm | | krautrock

twee reacties

Voor de echte Klaus junks is er Linzer Stahlsinfonie van 08 September 1980

The opening concert for ARS Electronica in the Brucknerhaus in Linz. For the electronic music action of “Linzer Stahlsinfonie” (“Symphony of Steel”) video and sound at 6 industrial plants of the VOEST ALPINE steel plant, the TV-Studio of the Austrian broadcast, the regional studio Linz, and the large hall of the Brucknerhaus were connected.
The concert was aired live on Austrian TV.

Zie: http://users.bart.nl/~klooster/discograp.. en http://www.klaus-schulze.com/disco/1802d..

Arjan, - 19-07-’07 12:50

Klinkt goed! Heb je toevallig een linkje voor me? ;-)

Araglin, - 24-07-’07 15:27
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.