Heart of the forest

Diep in de regenwouden van Kameroen leven de pygmeeën van de Baka-stam. Al honderden jaren doen ze relatief ongestoord hun ding en hebben ze een geheel eigen cultuur ontwikkeld. Een centrale rol is weggelegd voor liederen over de natuur en allerhande goden. Begin jaren negentig reisden Engelsman Martin Cradick (bekend als gitarist van wereldmuziekformatie Outback) en zijn vrouw Su Hart naar Kameroen en leefden enkele maanden temidden van de Baka. Cradick raakte gefascineerd door de muziek van het pygmeeënvolk en sloeg enthousiast aan het opnemen. Eenmaal thuisgekomen gebruikte hij zijn veldopnamen voor het album 'Heart of the Forest: The Music of the Baka Forest People of Southeast Cameroon' (1993).

Een jaar later sampelde hij deze tracks voor 'Spirit of the Forest' (1994) en 'The Meeting Pool' (1995), dat zo'n beetje in het straatje ligt van Deep Forest, Adiemus en (het latere) Enigma – hoewel Cradick (onder de noemer Baka Beyond) een stuk eigenzinniger te werk gaat. Het album met ongepolijste Baka-opnamen klinkt bijzonder fascinerend: je hoort lachende kinderen, het ruisen van de wind, knorrende brulkikkers en bovenal de typische jodelzang van de Baka's. Natuurlijk, het is 'primitieve' muziek, maar wel verrassend melodieus en verfrissend van aard; zelfs de rivier en gaten in de grond worden ingezet als muziekinstrument. Wereld-ambient in optima forma – luister zelf (68 Mb, 320 kbps).

Einde verhaal? Nou, nee. Toen Cradick vertrok uit Kameroen, had hij enkele gitaren achtergelaten en de Baka geleerd hoe ze de instrumenten moesten bespelen. In 2002 kwam hij weer eens een kijkje nemen en tot zijn verrassing hadden enkelen van hen een groep opgericht: Baka Gbiné. Cradick was dolenthousiast en moedige ze aan om eigen liedjes te schrijven. Hij zette een studio op in het regenwoud en nam het album 'Gati Bongo' op. De Baka Gbiné-leden tourden vervolgens samen met Cradick door Europa, met het enige tijd geleden 'Baka Live' als tastbaar resultaat. Interessant!

peter Donderdag 19 Juli 2007 at 11:56 pm | | interessant

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.