Adelbert von Deyen

Als je het hebt over elektronische muziek uit de jaren zeventig, ploppen een aantal namen direct naar boven. Die van kunstenaar Adelbert von Deyen (met zo'n naam zou ik ook kunstenaar zijn geworden!) nou niet direct. Heel gek is dat niet, want Von Deyen (1953) stond aanvankelijk te boek als een Klaus Schulze-epigoon. In 1978 verscheen zijn eerste album 'Sternzeit', waarvoor hij nadrukkelijk de mosterd had gehaald bij Schulzes 'Irrlicht', 'Cyborg' en 'Timewind' (zelfs de hoes leek als twee druppels water). Dat betekent dus lange, pulserende tracks, die zachtjes tegen de poorten van de werkelijkheid klotsen.

Voor zijn volgende album 'Nordborg' (1979) volgde hij hetzelfde stramien, maar op 'Atmosphere' (1980) schoof hij langzaam naar de wat compactere liedjes en een eigen stijl, hoewel hij nog flink putte uit de pot met kosmische aardbeienjam. 'Eclipse' (1981) liet een nieuwe geluid horen: op de lp stonden tien tracks, waarvan enkele met zang van Von Deyen, die zichzelf nadrukkelijk in de Pink Floyd-traditie plaatste. Best geinig, maar niet geheel aan mij besteed. Of zoals mijn schoonvader Egbert altijd zegt (hij is een groot fan van The Shadows): het ging mis toen ze begonnen te fluiten.

De daaropvolgende jaren verschenen regelmatige nieuwe albums (al dan niet in eigen beheer), werkte Von Deyen samen met zijn goede vriend Dieter Schütz aan tal van projecten (waaronder de groep Deja Vue) en ontpopte hij zich daarnaast als een redelijk succesvol kunstenaar, restaurateur, lithograaf en vormgever. Je zou verwachten dat iemand die dergelijke spacy muziek maakt een voorliefde heeft voor aparte surrealistische onderwerpen, maar Von Deyen heeft zich gespecialiseerd in schilderijen van zoete landschappen, die vanaf 1994 jaarlijks verschijnen in kalendervorm.

Maar goed. Zijn vroegere albums zijn zo slecht nog niet: luister ter kennismaking naar 'Atmosphere' (een formidabele lp-rip – 100 MB, 320 kbps). Aanvullende informatie over Adelbert von Deyen vind je op dit forum, waar hij zichzelf meer dan uitgebreid voorstelt.

peter Maandag 23 Juli 2007 at 11:19 pm | | krautrock

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.