Summer of Love

Deze zomer is het precies veertig jaar geleden dat San Francisco het middelpunt vormde van de summer of love, de kleurrijke uitbarsting van de hippiecultuur – en tegelijk ook het einde ervan. Het roemruchte Monterey Pop Festival in juni 1967 was een podium waar de mantra van love & peace, begeleid door nodige psychedelica en wiet, tot ongekende hoogte steeg. ''If you're going to San Francisco / Be sure to wear some flowers in your hair / If you're going to San Francisco / You're gonna meet some gentle people there'' en duizenden bloemenkinderen gaven gehoor aan de oproep van Scott McKenzie.

In de Oor, Heaven en Linda (en waarschijnlijk nog wel meer bladen, ik heb alleen deze gelezen) wordt uitgebreid stilgestaan bij de zomer der liefde. En als je alle verhalen leest en de foto's bekijkt, lijkt het erop alsof in 1967 iedereen al blowend in het Amsterdamse Vondelpark lag, dromend en fantaserend over een wereld vol liefde en vrede. Maar eigenlijk viel het wel mee, geloof ik. In de Volkskrant Magazine van een paar weken geleden haalden enkele Nederlandse hippies herinneringen op. De meesten van hen verbazen zich erover dat de hele anticultuur zo weinig impact heeft gehad: ze hadden het gevoel de wereld te verbeteren, maar in feite gebeurde er maar verrekte weinig.

Zo terugkijkend was het jaar 1967 het laatste station op weg naar een betere wereld, een treinwagon vol ongebreideld optimisme en naïviteit. Een jaar later werd de 'Praagse lente' bloedig neergeslagen, vormde Parijs het strijdtoneel van studentenrellen en schrok de wereld op door de moorden op Martin Luther King en Robert F. Kennedy. Wat ik echter in al die verhalen, interviews en artikelen mis, is de muziek. Luister daarom om in een nostalgische stemming te komen naar de 17 tracks in dit zipje (100 MB, 320 en 192 kbps). Alle nummers stammen uit het wonderjaar 1967, met onder andere After Tea ('Not Just A Flower In Your Hair'), Armand ('Blommenkinders'), Golden Earrings ('Sound Of The Screaming Day'), Outsiders ('The Summer Is Here'), Ro-d-ys ('Just Fancy'), Turtles ('Happy Together'), Shoes ('Na Na Na') en natuurlijk het onvermijdelijke 'San Francisco' van Scott McKenzie.

peter Donderdag 26 Juli 2007 at 11:48 pm | | flashback

twee reacties

John F. Kennedy werd vermoord “in November 1963, The day Aldous Huxley died” (Sheryl Crow, Run Baby Run)
Zijn broer Robert F. Kennedy werd in 1968 vermoord.

Henk Kloosterman, - 28-07-’07 17:36

Oeps, je hebt gelijk! Ik heb het even aangepast; dank voor de correctie!

Araglin, - 28-07-’07 20:55
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.