Mario Mathy

Wij hadden euh... Ad Visser, maar in België was Mario Mathy midden jaren tachtig de onbetwiste synthesizerkoning. Mathy was jong, energiek, altijd in een goed humeur en droeg tijdens optredens steevast een rose zweetband rond zijn hoofd. Als je dat nu zou doen, is dat op zijn minst dubieus (vooral als je er ook nog kleurige overhemden en een dasje bij droeg), maar in die tijd was dat nog best hip en je moest toch wat doen om op te vallen achter die synthesizer.

Dat Mathy anno 2007 behoorlijk in de vergetelheid is geraakt, is niet verwonderlijk. Hoewel zijn muziek op zijn best tegen de spacesynth en Italo aanschurkt (met de bescheiden hit 'Jambo sana' als ultieme voorbeeld), klinken de meeste nummers als nogal lullige achtergrondmuziekjes voor 'Ter land, ter zee en in de lucht' en andere vrolijke Tros-programma's. Je weet wel, met van die panfluitpresets en een hoop galm en echo, waarbij je gedachten automatisch teruggaan naar de bruiloft van ome Jan en tante Truus, en die ene man achter een keyboard die ze toen hadden ingehuurd. Mathy kwam regelmatig voorbij zetten op diverse piratenzenders en maakte nog tot diep in de jaren tachtig de lokale discotheken onveilig.

Toen het succes begon af te nemen, besloot Mario de muziekwereld vaarwel te zeggen en een bloemenwinkel op te zetten. Een aantal jaren later deed hij deze van de hand en startte hij een broodjeszaak, waar hij tot op de dag van vandaag achter de toonbank staat. Geen idee waar precies, anders was ik ongetwijfeld eens langs gegaan voor een praatje en een handtekening. Maar goed, in Nederland is Mario Mathy lang niet zo bekend als in Vlaanderen, tijd dus om daar verandering in te brengen. Luister naar 'De beste van Mario Mathy, deel 1' (60 MB, 160 kbps – met dank aan de originele uploader Diablo, die het zipje ook het wachtwoord heeft meegegeven: diablo). Zoals gezegd is 'Jambo sana' misschien wel het leukste Mathy-nummer, maar misschien klinkt ook 'Jumping dance' je bekend in de oren: dit nummer fungeerde regelmatig als filler op Radio Monique.

peter Maandag 30 Juli 2007 at 10:56 pm | | 80s

veertien reacties

Ik zat me wat te vervelen en ging wat googlen met Mario en warempel daar kwam een link met info.
Een paar maanden terug heeft hij een restaurant geopend in Houthalen-Helchteren.
Meer info op:
http://forum.offshoreradio.org/viewtopic..

Ook vond ik nog een album op Rapidshare:
http://rapidshare.com/files/39123877/mar..

Veel plezier
Groetjes Peter

Peter Dekker, (E-mail ) - 03-08-’07 16:49

Tijdens mijn studententijd in Genk (Belgi?) 1993-1997, had Mario Mathy inderdaad een bloemenwinkeltje aldaar. De winkel was onder hetzelfde dak gelegen als de GB waar ik elke dag ging winkelen en Mario was toen al een gebronzeerde dertiger; maar nog steeds heel herkenbaar. De winkel is nu al lang verdwenen en ik vroeg wel me wel eens af ‘whatever happened…’, dus leuk om te weten dat hij nu een restaurant heeft.

Groeten
Thomas

Thomas, - 04-08-’07 13:48

Mario heeft een broodjesbar/koffiehuis in Houthalen Helchteren, adres De Vloot 3A, 3530 Houthalen.
Allen daarheen. Zou hij zijn synths van vroeger nog hebben?
http://www.snack-inn.be/

Lt_picard, (E-mail ) - 15-08-’07 08:20

zou iemand mij kunnen vertellen op welke cd alle hits van mario opstaat heb nu 2 cd van hem (het beste van mario mathy deel 1 en 2) maar mis nog vele hits van hem oa die van open mind. graag een reactie. groetjes, jandolfing

afzender: jan dolfing riegheide 6 9421 pz bovensmilde (holland)

jan dolfing, (E-mail ) - 20-08-’07 08:48

Wij Draaien Mario Mathy nog steeds op de piraten zenders in nederland en zelfs door heel nederland mario mathy word zelfs nog goed verkocht met zijn cd’s of je hoort de oude klanken op een vinyl plaat via de radio.
Ik snap niet dat Mario gestopt is met het maken van deze muziek tenslotte word hij zeer gewaardeert als artiest in Nederland en elke dag hoor je wel 1 van zijn platen voorbij komen via de zenders niet alleen de piraten zenders maar ook lokale omroepen en regionale zenders en van de vele platen die ik zelf zeer mooi vind is de cocktail dance die ik zelf veel gebruik tijdens het praten ofzo tussen door draaien.
Nogmaals Mario Mathy krijgt al mijn respect en niet alleen van mij maar van al mijn mede piraten (Ilegale Radio Stations)er is zelfs een remix in de maak van mario mathy die eind dit jaar klaar zal zijn. Nogmaals veel respect voor Mario Mathy!!. Groeten Eddy tel 0598-371954 of 06-51177701

Eddy, (E-mail ) - 02-10-’07 17:56

Tja, ik ben een ontzettende Italo disco fan en ook van spacesynth.. Ik weet niet of je dit spacesynth kunt noemen, maar in elk geval wel een hoop Italo invloeden. Het is leuk voor mijn collectie en krijg toch wel positieve reacties hier op want niet veel Italo disco freaks hebben dit. Kan iemand mij vertellen hoeveel albums hij uitgebracht heeft??? mail me AUB, Groetjes Moonshine, The Italogist!!

Gerrit Visser, (E-mail ) - 01-05-’08 11:38

Lol kom ik hier via google zomaar me eigen upload tegen.

diablo, (URL) - 26-07-’08 12:07

ze zouden muziek zoals mario mathy weer meer erin moeten brengen daar zit nog goede klanken in. Piratenhits, het is net italiaanse stijl. En mario mathy heeft een beetje mysti/drama muziek. Die muziek van vandaag de dag, hoort nergens naar, de klanken? het hoort nergens naar. Kijk tekst is voor mij niet belangrijk. Als geluid niet echt zo mooi zoals mario mathy klinkt, is dan is die hele muziek een rotzooi. Nederlanders weten zelf geen melodie?n meer te bedenken, dus gaan ze maar wat stomme melodie?n bedenken die totaal een hart niet raakt, of je ziel. Dus nemen ze alles maar van de buitenlanders over. zo zijn nederlanders

sjouke, - 21-11-’08 17:50

Ik heb de enige echte mario Mathy Hyves opgericht! Ik vind deze muziek zo geweldig!! http://mario-mathy.hyves.nl

Mathy Mario :P, (URL) - 14-03-’10 06:19

WIE KAN ME HELPEN AAN LIEDJES VAN MARIO MATHY OP CD VAN TOEN HIJ BEGON TE SPELEN TOT DE TIJD DAT HIJ GESTOPT IS.IK SPEEL ZELF OOK KEYBOARD EN HAD EEN CASSETE BANDJE MAAR HET IS KAPOT GEGAAN.UITERAARD BETAAL IK ALLES HE.JE MAG ME OOK BELLEN OP GSM 0498-83-05-46 ALVASTE DANK, BOSMANS JAN (DIEST)

BOSMANS JAN, (E-mail ) - 17-03-’10 22:02

Wij hadden vroeger, wanneer we met de chiro op bivak waren telkens een nummer dat meerdere keren per dag gespeeld werd wanneer we moesten opstaan, gaan eten, verzamelen voor een gezamenlijke activiteit. Jambo Sana is het enige nummer dat meerdere kampen heeft gediend! Thanks for the memories!

Regy Vinckx, (E-mail ) - 23-03-’10 15:16

ik heb zo juist vandaag een cd van je gekocht bij de kringloop de cd heet break out en heb ontzettend van de muziek genoten

Jolanda , - 03-04-’10 16:01

In België was Mario Mathy midden jaren tachtig
de onbetwiste synthesizerkoning.
Mathy was jong, energiek, altijd in een goed
humeur en ging
vele uitdagingen zonder meer aan.
Zo was Mario één van de eerste artiesten
die in een hangend zwevend podium plaats nam.
Dat Mathy anno 2010 behoorlijk
in de vergetelheid is geraakt, is niet verwonderlijk.
Toen het succes begon af te nemen,
besloot Mario de muziekwereld vaarwel te zeggen
en een bloemenwinkel op te zetten.
Een aantal jaren later deed hij deze van de hand
en startte hij een broodjeszaak te Houthalen,
waar hij tot op de dag van vandaag achter
de toonbank staat.
Maar goed, Mario Mathy laat ons weten
dat de muziekmicrobe weer boven komt drijven,
tijd dus om daar verandering in te brengen.
Terug de studio in en eerdaags
is er dan ook een super remix
van zijn hitje “Jambo Sana” .
Mario Mathy een comeback in 2010 ?

Kan je niet wachten, ben je ongeduldig,
breng dan rustig even een bezoekje aan de broodjesbar “Snack-Inn” ,
De Vloot 3 te 3530 Houthalen.
Wees welkom! 

Eddy B, - 26-08-’10 12:24

En de cd is gepresenteerd. Mario is onder de bloemen en broodjes vandaan gekomen, om weer te spelen. ;-)

Zie zijn website:
http://www.mariomathy.eu/muziek.html

Peter, - 26-10-’10 23:18
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.