Alle 13 fout

Een al iets ouder berichtje, maar interessant genoeg om te herkauwen: in mei 1945 struinen Russische soldaten door het hoofdkwartier van de Nazi's in Berlijn, onder hen de geheim agent Lev Besymenski. Op een gegeven moment vraagt de dienstdoende generaal aan Besymenski of hij nog een souveniertje wil meenemen. Hij denkt even na en herinnert zich dan de houten dozen, die keurig genummerd in een hoekje staan. De zending is bedoeld voor Der Berghof, Hitlers zomerverblijf in Bavaria. De dozen zijn gevuld met allerhande huishoudelijke spulletjes en Besymenski zoekt wat leuks uit.

46 jaar later, augustus 1991. Het is zomer en de familie Besymenski geniet met vrienden van het mooie weer. Besymenski stuurt zijn dochter Alexandra naar de zolder om de badmintonrackets te halen. Het is schemerig en terwijl ze op de tast op zoek gaat, stuit ze toevallig op een houten doos, gevuld met platen. Nieuwsgierig bekijkt ze de lp's en verstijft dan van schrik. Op elk album is een sticker geplakt met een hakenkruis en de aanduiding 'Führerhauptquartier'. Alexandra rent naar beneden. ''Papa, wat is dit? Waar komen ze vandaan?'' ''Zie je niet dat het platen zijn? Ik ben jaren geleden al overgestapt op cd's,'' antwoordt de 70-jarige Lev Besymenski knorrig, en weigert om er verder op in te gaan. Waarschijnlijk was hij beschaamd over de 'geplunderde buit'. Besymenski bleek een groot gedeelte van Hitlers muziekverzameling mee naar huis te hebben genomen.

Na zijn dood afgelopen juni trad dochter Alexandra in de openbaarheid en gunde ze Der Spiegel een nadere blik op de ruim 100 schellak 78 toeren-platen. Opvallend genoeg bevat de collectie vrij veel 'Entartete Musik', gecomponeerd door 'Untermenschen': beroemde Joodse en Russische componisten en musici als Tchaikovsky, Borodin, Rachmaninov en de violist Bronislaw Huberman. Bizar. Lees het uitgebreide verhaal op de site van Der Spiegel (tevens de bron van mijn intro). Het wachten is op het moment dat de eerste platen op eBay opduiken...

peter Maandag 13 Augustus 2007 at 11:53 pm | | interessant

Eén reactie

Ik vind dit een interessant artikel. Ik ben zelf in het bezit van een album met platen van Arthur Rubinstein. Deze platen dateren uit 1932 en hij speelt daar samen met het London Symphony Orchestra muziek van Tchaikovsky. Omdat er in de binnenring een serienummer voorzien van een hakenkruis is ingegraveerd ging ik op zoek naar de geschiedenis erachter. De platen zijn in London gemaakt en bedoeld voor het nazi regime. Arthur Rubinstein zelf is voor de oorlog gevlucht naar Amerika en zijn hele familie is gedeporteerd. Bizar, niet……….?

Jur, - 25-10-’12 15:59
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.