Brein (deel zoveel)

Breaking news! Nederlanders downloaden nog steeds massaal muziek en zijn zich er terdege van bewust dat ze illegaal bezig zijn. Althans, dat is de conclusie van een onderzoek uitgevoerd in opdracht van stichting Brein. De verdere conclusies laten zich raden: 86 procent van de Nederlanders downloadt gratis. Dat wil zeggen in de meeste gevallen van illegale bronnen op internet. De muziekbestanden die men betaald kan downloaden, vindt 39 procent te duur. Bas Vissers van Brein: "De beleving dat muziek te duur is, komt niet door de prijzen van het legale aanbod, maar door het illegale alternatief. Tegen gratis kun je niet concurreren." Dit alles blijkt uit een enquête onder 322 mensen. Ik ben niet statistisch onderlegd, maar vraag me af uit of een dergelijk klein aantal wel representatieve conclusies kunnen worden getrokken.

Bovendien: hoe je het ook wendt of keert, downloaden is legaal in Nederland. Dat de bron mogelijk illegaal is, maakt niets uit. Deze (weliswaar enigszins ambivalente) regel is een doorn in het Brein-oog. De stichting ijvert er al jaren voor om het downloaden van 'waarschijnlijk illegaal aanbod' strafbaar te stellen, net zoals dat in Duitsland het geval is. Niet geheel toevallig blijkt uit het onderzoek dat drie van de tien Nederlanders het met Brein eens is op dit vlak. Om te verklaren waarom het dan mogelijk is om straffeloos te downloaden, stelt de stichting ''dat downloaden van illegaal aanbod door de Minister van Justitie is toegestaan onder meer omdat de consument het verschil tussen legaal en illegaal niet zou kunnen maken''.

Begrijp me niet verkeerd, ik praat het onbezoldigd downloaden niet goed (ik heb het daar op mijn log vaak genoeg en tot vervelens toe over gehad), maar vind het wel behoorlijk aanmatigend dat ik nu opeens wordt weggezet als 'domme consument' die tegen zichzelf in bescherming moet worden genomen. Overigens las ik dat Brein zijn pijlen aan het slijpen is voor een aanval op nieuwsgroepen; momenteel probeert directeur Tim Kuik internetproviders zover te krijgen dat zij stoppen met het aanbieden van nieuwsgroepen met muziek en films, waarna de sites en gebruikers wellicht worden aangepakt. (bron)

peter Vrijdag 17 Augustus 2007 at 11:52 pm | | nieuws

Eén reactie

Het internet werpt vele vragen over kopierechten, intellectuele eigendommen en auteursrechten op. Maar het aanbieden van content op het web staat nog maar in de kinderschoenen. Elke vorm van regelnevelarij vanuit overheid of semi overheid is lachwekkend en achterhaald op het moment dat het wordt toegepast.

Overigens, keep up the good work Araglin!

Carlo, (E-mail ) (URL) - 19-08-’07 18:36
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.