Richenel

Ik kan niet zeggen dat ik 'Dance around the world' elke week uit volle borst sta te zingen als ik mezelf onder de douche aan het inzepen ben, maar zo onbewust plopt het nummer af en toe op in mijn gedachten. Ik zag Richenel een eeuwigheid geleden voor het eerst in Countdown, en vreemd genoeg is zijn kunstig gescheurde spijkerbroek me altijd bijgebleven. Hubertus Richenel Baars (1957) maakte begin jaren tachtig deel uit van de discoformatie Luxor en stond daarnaast bekend als zanger/danser/stripper en 'transformer'-artiest. Ik weet niet zo goed wat laatstgenoemde bezigheid inhield, maar het zal ongetwijfeld te maken hebben met zijn androgyne uiterlijk en het uittrekken van kleren.

Zijn eerste single (het opmerkelijke 'L'Esclave Endormi' met opera-invloeden) was met name in Engeland een grote hit. Het succes van Richenel trok de aandacht van producers Fluitsma & Van Tijn, die de Amsterdammer onder hun hoede namen. De single 'Dance Around The World' zag begin 1987 het licht en bereikte in Nederland, Italië, Scandinavië en Duitsland de top van de hitlijsten. Ook opvolger 'Temptation' en Richenels debuutalbum 'A Year Has Many Days' deden het niet slecht. Zijn tweede album 'Deep As Blue' was minder geslaagd en hoewel hij de daaropvolgende jaren af en toe nog wel een single uitbracht, verdween Richenel langzaam maar zeker uit de spotlights. Hij verhuisde naar Spanje, hield zich bezig met allerlei dance- en loungeprojecten en maakt de laatste jaren naam als jazz-zanger.

Ik heb 'L'Esclave Endormi' eens opgeduikeld en het blijft toch een bijzonder intrigerend nummer, dat wel wat weg heeft van een lichtelijk overspannen Grace Jones met experimentele trekjes. Luister naar een prima vinyl-rip (128 kbps, met als extraatje 'Dance Around The World' op 320 kbps).

peter Donderdag 23 Augustus 2007 at 11:52 pm | | 80s

vier reacties

Richenel trok met die eerste single zelfs de aandacht van het prestigieuze 4AD-label, dat het nummer in Engeland uitbracht.
Hij mocht ook twee nummers van This Mortal Coil inzingen. http://www.4ad.com/richenel

Volgens mij heb ik hem een paar jaar geleden nog eens zien optreden… op de 50+ Beurs…

Hans D., (URL) - 24-08-’07 10:54

Klopt ja, het is grappig te zien hoe hij heen en weer zwalkt tussen underground en commercieel succes. Maar de 50+ Beurs…. Wat deed jij daar in godsnaam?

Araglin, - 24-08-’07 11:31

Tsja, ik ben ook niet meer de jongste h??
Bovendien trad Ren? Schuman er ook op.

Hans D., - 24-08-’07 14:03

R I C H E N E L heeft een nieuwe CD uit : ARTIST IN EXILE.
Binnenkort gaat tevens de geheel vernieuwde website http://www.richenel.nl on line.
Je kunt hem ook vinden op MYSpace en heeft daar ook een profiel onder de naam GLAMMJAZZ.
Op dit moment is Richenel actief in de Jazz scene en treed veel op in Spanje, Itali? en Frankrijk.
27 maart 2009 treed hij weer eens op in Nederland onder muzikale begeleiding van Candy Dulfer in Restaurant Dauphin te Amsterdam.
Met vriendelijke groet,
Rob Koning (webmaster/webdesigner)

Rob Koning, (E-mail ) (URL) - 25-03-’09 20:17
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.