Barok

Nadat Claudio Monteverdi en Giovanni de Palestrina de boel in de Renaissance eens flink hadden opgeschud, was het tijd voor wat nieuws: de barok. Waar de muziek in de Renaissance over het algemeen nogal sacraal en serieus van aard was, gooiden kunstenaars en componisten in de Barok-periode (ruwweg van 1650 tot 1750, afhankelijk van het land) alle remmen los. Er werd zwierige, expressieve kunst gemaakt, en de muziek uit die tijd was druk, melodieus en vol tierelantijntjes. Barok was de glamrock van de 17e eeuw en niet iedereen kon die bombastische muziek even goed waarderen. Als reactie op de saaie Renaissance-muziek, experimenteerden componisten als Vivaldi en Händel met allerlei muzikale structuren en kieperden ze zonder met de ogen te knipperen de regels overboord die bepaalden hoe de overgang van het ene stukje naar het andere moest verlopen.

Zo werd onder meer de basso continuo (geïmproviseerde en aanvullende melodielijnen meestal uitgevoerd door een cello of gamba – vrij vertaald: lekkere riffjes) geïntroduceerd en maakte de 'affectenleer' (waarbij aan de hand van muziek een stemming werd uitgebeeld) een comeback. Aan de diverse Europese vorstenhuizen schreven componisten hun vingers blauw om (religieuze) feestdagen en bijzondere gebeurtenissen van bijpassende muziek te voorzien.

Hoogtepunt en tevens het einde van de barok werd gevormd door Johann Sebastian Bach. Na hem was het tijd voor een tegenreactie: de klassieke periode. Muziek in de klassieke stijl klinkt soberder en terughoudener – de glamrock werd opgevolgd door de grunge. Ik ben dol op barokmuziek; de vrolijke wijsjes laten zich al na enkele seconden gezellig meeneuriën - alsof je constant naar een aflevering van Tussen Kunst & Kitsch zit te kijken. Het ligt voor de hand iets van Vivaldi of Bach uit te kiezen, maar net zo fraai zijn de zeven symfonieën (de laatste paste niet meer in het zipje) van William Boyce (1711-1779). Hij wordt beschouwd als een van de grootste Engelse componisten van de 18e eeuw, maar is nu grotendeels vergeten en wordt slechts af en toe uitgevoerd. Jammer, want het klinkt prachtig (320 kbps, 91 MB).

peter Maandag 27 Augustus 2007 at 11:51 pm | | klassiek

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.