Soefi

De mystieke traditie van het soefisme heeft zijn wortels in het zoroastrisme (de voormalige staatsgodsdienst van het Perzische Rijk, dat nog steeds wordt aangehangen in Iran, India en Azerbeidzjan) en het hindoeïsme. De mystieke traditie maakt onderdeel uit van de Islam en heeft als een spons een bont allegaartje van allerlei religieuze en filosofische invloeden opgezogen. Soefisten geloven dat de Koran en de strikte regels van de sharia uiterlijke regels zijn en dat er diverse stadia van (innerlijke) nabijheid tot God bestaan.

Een van de symbolen die dit tot uitdrukking brengt is de roos. De stam van de roos symboliseert het innerlijke pad, oftewel tariqa. De bladeren representeren de marefa, de innerlijke kennis van God. De geur van de roos staat voor het ervaren van de werkelijkheid (haqiqa). Bekend zijn de dansende derwisjen uit de Turkse stad Konya. Door in het rond te tollen raken zij in extase en komen op deze manier dichter tot God. De orde is gesticht door de beroemdste soefi-dichter Jalal ad-Din Rumi uit de 13e eeuw.

Vangelis liet zich door deze derwisjen inspireren voor zijn album 'Spiral' en ook voormalig Popol Vuh-lid Klaus Wiese (1942) is gefascineerd door deze eeuwenoude traditie. Tijdens zijn reizen door het Midden-Oosten maakte Wiese kennis met de leer van Inayat Khan en in de jaren die zouden volgen ontpopte hij zich tot een bekend klanktherapeut, new age-muzikant en pleitbezorger van het soefisme in Duitsland. De meeste van zijn albums zijn een nogal saaie bedoening (met vooral een heleboel klankschalen), maar met name 'el-Hadra, the Mystik Dance' is een rustgevend pareltje.

Wiese riep voor dit album de hulp in van Ted de Jong (tabla) en Mathias Grassow (synths) en zelf speelde hij zither. De twee lange tracks van elk bijna een half uur brengen je in een rustgevende trance, waarbij het zacht pulserende ritme na verloop van tijd samenvalt met je ademhaling en hartslag. Deze gemoedstoestand zou, volgens de soefisten althans, leiden tot fana, de ultieme toewijding tot Allah. Tja, ik word er in ieder geval extreem rustig van. Luister zelf (320 kbps, 84 MB, het wachtwoord is Aflaki - met dank aan Wikipedia en de oorspronkelijke uploader!)

peter Dinsdag 28 Augustus 2007 at 11:53 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.