Muziekwinkel

KPN begint opnieuw met een online muziekdienst, zo lees ik op Nu.nl. Interessant, want in het verleden was het bedrijf al actief met Music Stream, waar vorig jaar abrupt de stekker uit werd getrokken. ''Onbeperkt je favoriete muziek! Vanaf 6,99 euro per maand'' juicht KPN op Planet Music. Klinkt goed, ware het niet dat het puur om het streamen van tracks gaat; voor losse nummers of albums moet gewoon worden betaald (gemiddeld tien euro per cd). Je kunt persoonlijke afspeellijsten samenstellen of de lijsten van andere gebruikers beluisteren. Een bekend concept: Last.fm doet dit al jaren en is gratis (en als je 2,50 euro per maand betaalt, worden de mogelijkheden bovendien uitgebreid).

Ik kan nu al voorspellen dat Planet Music tot mislukken is gedoemd. Om te beginnen hanteert KNP het met DRM beveiligde wma-formaat, alleen af te spelen met Windows Media Player. Verder is de site niet toegankelijk voor Firefox-gebruikers en wie een Mac heeft of Linux gebruikt (of nog werkt met Windows 95), komt er ook niet in. Als je de kleine letters leest, blijkt dat het aanbod van 6,99 euro ietwat bezijden de waarheid is: ''Op dit moment kennen we 1 abonnementsvorm, dat is een maand onbeperkt luisteren naar alle muziek, voor een bedrag van 9,99 euro (excl. betaalsysteemkosten).'' Betalen voor streaming audio is wel heel erg achterhaald en DRM-beveiliging staat op het punt om afgeschaft te worden (in de iTunes Store kun je nu al onbeschermde muziek kopen, om nog maar te zwijgen van de Amerikaanse dienst eMusic, dat gewoon mp3'tjes aanbiedt). Maar goed, er zal wel een slim businessmodel achterzitten...

peter Vrijdag 31 Augustus 2007 at 10:58 pm | | nieuws

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.