Telomere

Ik drink niet zo veel alcohol. Handig, want áls ik me dan eens te buiten ga, ben ik na een glas of wat al behoorlijk aangeschoten. Afgelopen weekend vierden mijn ouders hun verjaardag (opmerkelijk genoeg zijn ze allebei op dezelfde dag jarig) en na drie colaatjes vieux (met meer vieux dan cola) in mijn mik liep ik midden in de nacht naar de bushalte op weg naar huis, lichtelijk zwalkend en in een opperbest humeur.

Dat ik van de terugweg niet zo heel veel heb meegekregen, is mede te danken aan het album 'Zoetosis' (2001) van Telomere dat uit mijn mp3-speler schalde. Achter dit ambient-project schuilt de Amerikaan Chris MacDonald, die bekend staat om zijn diepe, breed uitgesponnen 'space music'. Traag voortglijdende tracks die je meenemen op een ontspannen reis door het universum. Er is nauwelijks ritme te bekennen, de muziek golft op het ritme van een kosmische getijdenstroom – aanzwellend en pulserend. Als je al enigszins in een ehh.. ontvankelijke stemming bent, beleef je met 'Zoetosis' de tijd vanje leven. Ultieme en archetypische spacemuziek, waarmee je ongetwijfeld de psychonaut in jezelf wakker maakt. Opvallend is dat MacDonald voornamelijk gebruikmaakt van de Serge Modular (oftewel de 'Mighty Serge'), een modulaire synthesizer die begin jaren zeventig is ontworpen door Serge Tcherepnin.

'Zoetosis' komt dan ook niet over als de zoveelste Tangerine Dream-kloon; MacDonald weet een eigen tijdloze sound neer te zetten, hoewel vergelijkingen met Michael Stearns ('Planetary Unfolding') en Jon Serries ('And the Stars Go With You') op de loer liggen. Kortom: 'Zoetosis' smaakt naar meer en ik ga als de wiedeweerga op zoek naar MacDonalds debuut 'Astral Currents' (1998). Luister, om eens kennis te maken, naar een drietal tracks (320 kbps, 51 MB). Ik kocht mijn exemplaar bij internetwinkel Groove.nl, maar het album is ook digitaal te verkrijgen via CDBaby.com.

peter Maandag 17 September 2007 at 11:50 pm | | new-age

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.