Nukli

De Engelse band Nukli maakte in de jaren tachtig deel uit van de zogeheten Free Festival-cultuur, ontstaan in de vroege jaren zeventig als logisch voortvloeisel van de psychedelische exeperimenteerdrang van de flower power-generatie. Nukli werd opgericht in 1980 door de excentrieke Londense zanger, bassist en gitarist Psi Steve, die er nogal merkwaardige denkbeelden op na hield: een vreemdsoortig mengelmoesje van occulte filosofieën en de leer van de kabbala. Gelukkig had hij wel gevoel voor humor. Nukli was een graag geziene gast op de diverse festivals, waar ze de menigte vermaakten met lang uitgesponnen experimentele jams, vol rare samples en psychedelische space rock. Hoewel de groep dankzij mond-op-mond reclame en diverse op cassette uitgebrachte albums langzaam naam maakte, slaagde Nukli er niet in om het grote publiek te bereiken – iets dat bijvoorbeeld The Ozric Tentacles en The Magic Mushroom Band wel lukte.

Na de nodige bezettingswisselingen, een doorgedraaide Psi Steve die uit de band stapte, gerommel met de bandnaam, een verbod op 'free festivals' en onenigheid over de te varen muzikale koers, stierf de groep begin jaren negentig een stille dood. Een goede kennismaking met de muziek van Nukli is het album 'The Time Factory', dat in feite een bewerkte versie is van de demo 'Book of Changes' (1990). Tijdens het opnemen van deze demo werd de studio leeg geroofd en bleken onder meer alle synths meegenomen te zijn. Nukli-lid Eric Pavlyak had er behoorlijk de balen van en verhuisde naar Canada – met de master tapes in zijn koffer.

Na verloop van tijd besloot hij de nummers af te maken en nam hij weer contact met zijn vroegere bandleden, die stomtoevallig ook al begonnen waren. Na wat heen en weer gereis en gemail, zag uiteindelijk 'The Time Factory' het licht. Voor liefhebbers van de Ozrics, Hawkwind (zanger Kev Hogan klinkt verdacht veel als Dave Brock), wazige tv- en horrorsamples en freaky muziek een absolute aanrader. Het album is gratis te downloaden via Last.fm, maar in deze zipjes vind je alles netjes bij elkaar (en met een hogere bitrate van 320 kbps): deel 1 (63 MB) en deel 2 (41 MB).

peter Dinsdag 18 September 2007 at 11:46 pm | | weird

Geen reacties

(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.