The Selecter

The Selecter scoorde in januari 1980 een grote hit in de Nederlandse Top 40 met het aanstekelijke 'On my radio', een paar maanden later gevolgd door 'Missing words', om vervolgens ogenschijnlijk niets meer van zich te laten horen. Ten tijde van de ska-revival was de groep rond zangeres Pauline Black altijd enigszins het ondergeschoven kindje; Madness, Bad Manners en The Specials scoorden aan de lopende band hits, terwijl het doek voor The Selector (Jamaicaans voor dj) eigenlijk al viel na twee albums. Het debuut 'Too much pressure' (1980) was ijzersterk, en opvolger 'Celebrate the bullet' (1981) kon eigenlijk alleen maar tegenvallen. In 1982 viel de groep uiteen.

Pauline Black startte een acteer- en musicalcarrière (en was onder meer samen met Christopher Lee te zien in de horrorkomedie 'The funny man'), terwijl de overige bandleden in tal van ska-formaties opdoken. In 1991 werd The Selecter kortstondig nieuw leven ingeblazen en verschenen in rap tempo enkele nieuwe albums. Momenteel leidt de groep een sluimerend bestaan. Zo af en toe zijn Black en gitarist/songwriter Neol Davis nog op het podium te vinden, wat grijzer maar nog net zo energiek als toen. 'Too much pressure' zou iedere zichzelf respecterende two tone-liefhebber in zijn platenkast moeten hebben staan.

Minder bekend (en destijds behoorlijk de grond ingeboord) is de opvolger, die helemaal zo slecht niet is. De warme zang van Black is een absolute meerwaarde en het pompende hammond-orgeltje van Desmond Brown zorgt voor net dat beetje extra. De songteksten over geweld, politiek en de legalisering van softdrugs komen wat achterhaald over en een hit à la 'On the radio' staat er niet op, maar relaxed is het allemaal wel. Luister zelf: 'Celebrate the bullet' (320 kbps vbr, 68 MB – het gaat om een prima lp-rip. Het album is overigens in 2001 opnieuw uitgebracht, geremasterd en wel en voorzien van vier bonustracks).

peter Maandag 24 September 2007 at 11:55 pm | | 80s

Eén reactie

Nu ook op het bevrijdingsfestival in Zeeland!

Cultuurwerf, (URL) - 03-02-’12 12:21
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.