100 X 100: Star Inc.

Naast ‘War of the Worlds’ had mijn vader nog een cassettebandje in de auto liggen: ‘Inter Synthellite’ van Star Inc. Oftewel: naadloos aan elkaar gemixte synthesizercovers van onder anderen Vangelis, Kraftwerk en Jean Michel Jarre, aangevuld met instrumentale versies van 80’s-hits - hoewel ik pas veel later ontdekte welke artiesten bij de nummers hoorden. Ik vond het prachtig.

Ik heb me wel eens afgevraagd hoe mijn muzieksmaak zich zou hebben ontwikkeld als niet Ed Starink (die later de Synthesizer Greatest-albums zou volspelen), maar iemand achter een goedkoop synthesizertje aan de knoppen zou hebben gezeten. In ieder geval een stuk normaler…

[36] Star Inc. - Inter Synthellite (1985) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Dinsdag 09 Juni 2015 at 10:36 pm | | Standaard, 100x100 | Twee reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: Prem Joshua

“Het was heerlijk”, zeg ik in mijn beste Duits. Het is begin 2005 en we bevinden ons in een Nepalees restaurant in Berlijn. Zoals in vrijwel elk restaurant klinkt er al de hele avond muziek. Met dit verschil dat ik het nu wél kan waarderen: ontspannen wereldmuziek met Indiase invloeden en een sporadisch opduikende beat. “En mijn complimenten voor de muziek”, voeg ik eraan toe. “Van wie is het eigenlijk?” De eigenaar glundert en laat me enthousiast een cd’tje zien: ‘The Best of Prem Joshua volume 1’. “Neem gerust mee”, zegt hij. “Je hebt pech, Prem zelf is nét weg…”

[35] Prem Joshua – The best of, vol. 1 (2004) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Dinsdag 10 Februari 2015 at 4:28 pm | | 100x100, Standaard | Geen reacties
Gebruikte Tags: , , , ,

100 X 100: Spiritchaser

Zo langzamerhand is alles op aarde wel zo’n beetje in kaart gebracht – op de oceaanbodem en enkele vulkanische eilanden na misschien. Mocht er ooit een nieuw land of werelddeel worden ontdekt, dan stel ik me zo voor dat het klinkt als het zevende Dead Can Dance-album ‘Spiritchaser’ (1996). Lisa Gerrard en Brendan Perry creëren op dit album een geheel eigen wereld, waarin Afrikaanse, sjamanistische ritmes hand in gaan met moderne elektronica en hypnotiserende zang. Alsof je ’s nachts door een ruisend, bezield oerwoud dwaalt en af en toe een glimp opvangt van uit roestvrij staal opgetrokken flatgebouwen in de verte.

[34] Dead Can Dance – Spiritchaser (1996) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Maandag 12 Januari 2015 at 11:00 pm | | Standaard, 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags: , ,

100 X 100: Sobriëtas

“Moet je kijken Ad, dat is wel heel lang geleden…” Het is niet mijn gewoonte om met een lp onder de arm op muzikanten af te stappen. Voor Ad Visser maak ik graag een uitzondering. Toen ik hem samen met zijn vrouw koffie zag drinken aan de bar, greep ik mijn kans en duwde hem mijn exemplaar van ‘Sobriëtas’ (1982) onder de neus. Hij was aangenaam verrast, zette zijn handtekening en haalde enthousiast herinneringen op. Later die avond zou hij maatschappijkritische liedjes zingen, maar op dat moment was hij weer heel even de synthesizerheld waar ik vroeger zo tegen opkeek. 

[33] Ad Visser – Sobriëtas (1982) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Woensdag 23 Juli 2014 at 12:39 am | | 80s, 100x100 | Twee reacties

100 X 100: Mandylion

Twee dingen zijn me vooral bijgebleven van het optreden van The Gathering op Pinkpop 1996: een enthousiast headbangende keyboardspeler en de ontwapenende zangeres met de heerlijke stem. Was dit metal? Zo ja, dan was dit wel mijn soort metal. Heerlijk. De dinsdag na Pinkpop rende ik naar de platenwinkel en kocht ik het een jaar eerder verschenen ‘Mandylion’, het derde The Gathering-album en het eerste met Anneke van Giersbergen. Ik luisterde destijds naar metalbands als Morbid Angel en Entombed, maar dat was toch echt niet mijn ding. Anneke en het sfeervolle ‘Mandylion’ gaven me een zetje in de goede richting. 

[32] The Gathering – Mandylion (1995) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Dinsdag 08 April 2014 at 8:15 pm | | Standaard, 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: Alan Parsons Project

Ik was eigenlijk veel te jong voor het ‘Het Zwarte Gat’, dat in de jaren tachtig wekelijks op zondagnacht werd uitgezonden door Radio Veronica. Het programma was gewijd aan allerhande paranormale zaken en ik kan me nog levendig de uitzending over het ‘electronic voice phenomenon’ (opgenomen stemmen van overledenen) herinneren - ik kreeg er namelijk nachtmerries van. Herkenningsmelodie van ‘Het Zwarte Gat’ was een magistraal instrumentaal nummer met klokgebeier, een epische fluituithaal en een aanzwellend koor. Later ontdekte ik om welk nummer het ging en vanaf dat moment associeer ik The Alan Parsons Project steevast met het occulte en mysterieuze… 

[31] The Alan Parsons Project - Pyramid (1978) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Zondag 23 Maart 2014 at 9:03 pm | | Standaard, 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags: ,

100 X 100: Van Halen

Het is de zomer van 1987 en mijn moeder verklaart me voor gek. Terwijl het buiten snikheet is, ben ik me namelijk in het zweet aan het gamen op zolder. Ik speel International Karate op mijn Commodore 64 en zing enthousiast mee met ‘5150’, het zevende Van Halen-album en het eerste met nieuwe zanger Sammy Hagar. Maar dat wist ik toen nog niet; ik had de lp met de intrigerende hoes een dag eerder voor een prikkie bij de V&D gekocht en viel als een blok voor de vette synthsound. Een Oberheim OB-8 – maar ook dat ontdekte ik pas later…

[30] Van Halen – 5150 (1986) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Araglin Woensdag 26 Februari 2014 at 11:21 pm | | 80s, 100x100 | Geen reacties
Gebruikte Tags:

100 X 100: ELO

Lange tijd vormde de platenkast van mijn ouders mijn muzikale vertrekpunt. Zo’n grote, eikenhouten dekenkist, volgestouwd met lp’s. Regelmatig liet ik alle platen door mijn vingers gaan, op zoek naar wat interessants. Nana Mouskouri en Timi Yuro liet ik links liggen - brrr, zangeressen die je moeder leuk vindt. Of erger nog: die je moeder hadden kunnen zijn! Een lp-hoes met een grote medaille maakte nieuwsgierig. ‘ELO’s Greatest Hits’ bleek fascinerende, zwaar georkestreerde popliedjes te bevatten, die me niet alleen veranderden in een ELO-fan, maar me ook op het spoor zetten van die andere symfonische supergroep: The Alan Parsons Project.

[29] Electric Light Orchestra – Greatest Hits (1979) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Zaterdag 24 November 2012 at 12:36 am | | 100x100, Standaard | Vier reacties
Gebruikte Tags: , ,

100 X 100: Arvo Pärt

Het is alsof je ’s ochtends de gordijnen opentrekt en alles is wit. De lucht kraakt, je bed is nog warm. De dag kan alle kanten op rollen. IJsbloemen glinsteren op de ramen, auto’s en bussen ploegen onhoorbaar door de sneeuw. Je schudt de laatste dromerige restjes van je af en trekt snel wat kleren aan. Geurig gepruttel van een koffiezetapparaat beneden. Zacht geneurie.

En muziek. Transparant en verglijdend. Viool, cello en piano. Op het randje van weemoed en melancholie. En terwijl je naar de woonkamer loopt, werp je nog een blik naar buiten. Langzaam begint het weer te sneeuwen.

[28] Arvo Pärt – Alina (1999) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

Admin Donderdag 15 November 2012 at 12:33 am | | klassiek, 100x100 | Twee reacties
Gebruikte Tags: , , ,

100 X 100: Koyaanisqatsi

Bij het zien van mensen op roltrappen, drukke verkeerkruispunten of overvolle winkelstraten, roept er soms een indiaan in mijn oor. Een sonore, donkere stem bromt dan het langgerekte woord 'Koyaanisqatsi'. En als het heel druk is, doemt er voor mijn geestesoor ook het geluid op van een aanzwellend, majestueus orgel.

In de taal van de Hopi-indianen staat 'Koyaanisqatsi' voor 'leven in gekte, leven in onrust, leven in onbalans'. Ik sluit mijn ogen, haal diep adem en roep beelden op van eindeloze vlakten, imposante bergpartijen, vulkanen en opstijgende ruimteschepen. Muziek die leidt tot nieuw inzicht is zeldzaam. Philip Glass maakte het.

[27] Philip Glass - Koyaanisqatsi (1983) [Spotify] [YouTube] [Discogs]

arnold Woensdag 06 Juni 2012 at 12:30 am | | 100x100, klassiek | Twee reacties
Gebruikte Tags: , ,