Sint-Nicolaas Cantate (reprise 2009)

Het is zowaar een traditie geworden op Araglin.nl: zodra de eerste pepernoten arriveren en de contouren van een stoomboot opdoemen aan de horizon (of als, in mijn geval, de sluizen worden opengedraaid), is het tijd voor de 'Sint-Nicolaas Cantate'! Maar eerst een praatje vooraf.

In Amerika neemt iedere artiest ten minste één keer in zijn carrière een kerstalbum opneemt en ook in Nederland komt deze gewoonte de laatste jaren tot leven, hoewel ik niet zo heel enthousiast word van een Frans Bauer met een kerstmuts op. Het is jammer dat Nederlandse artiesten niet proberen om de oeroude traditie van het Sinterklaaslied nieuw leven in te blazen. Wij moeten het voornamelijk stellen met Sinterklaasliedjes op een sullige dancebeat.

Dat het ook anders kan, bewees de nagenoeg vergeten Nederlandse componist Bernard Zweers (1854-1925), die begin vorige eeuw hoogleraar compositie was aan het Amsterdams Conservatorium. Zijn ideaal was om te komen tot een eigen Nederlandse toonkunst, en dat betekende muziek met een sterk nationalistische inslag. Zijn bekendste werk is zijn Derde Symfonie 'Aan mijn vaderland' (1887-89). De vier delen van deze symfonie vormen een muzikale verbeelding van Nederland, in het bijzonder van het Hollandse landschap en de stad Amsterdam.

Een opmerkelijke compositie in Zweers oeuvre is zijn 'Sint-Nicolaas Cantate', met tekst van A.L. de Rop. De cantate verhaalt over de oorsprong van Sinterklaas en de goede werken die hij verrichtte. Het is een geweldig stuk, waarin op een gedragen, plechtige manier wordt gezongen over de Goedheiligman. Zweers heeft zich helemaal uitgeleefd en hoewel de associaties met Beethoven en Tsjaikovski nooit ver weg zijn, klinkt de cantate behoorlijk eigenzinnig. Vooral de manier waarop de diverse bekende Sinterklaasliedjes zijn gearrangeerd is werkelijk prachtig.

In december 1955 zond de NCRV Radio een registratie uit van deze cantate, met Frits Baun (bariton), Wim van Sante (bas), een kinderkoor en het Promenadeorkest onder leiding van Benedict Silbermann. Gus Smits, secretaris van het Sint Nicolaas Genootschap Nederland, ijverde ervoor om dit meesterwerkje op cd uit te brengen en op deze manier aan de vergetelheid te ontrukken. In 1999 zag de 'Sint-Nicolaas Cantate' in een (zeer beperkte oplage) het licht. Deze charmante cantate verdient het echter om door een groot publiek gehoord te worden, al is het maar om te laten horen dat er ook léuke Sinterklaas-muziek bestaat. Luister zelf: de 'Sint-Nicolaas Cantate' (320 kbps, 41 MB).

En wie deze cantate graag een keer live wilt zien: kinderkoor 'De Kickers' van Muziekschool Waterland te Purmerend brengt de 'Sint-Nicolaas Cantate' vijf keer op de planken. De eerste uitvoering is op zondag 15 november in Amsterdam. Zie hun site en agenda voor meer info! (Met grote dank aan Peter, dankzij hem hebben we nu al vier jaar lang plezier van deze cantate!)

arnold Vrijdag 13 November 2009 at 10:46 am | | klassiek
Gebruikte Tags: ,

dertien reacties

O, maar vergeet op “pop-gebied” Henk&Henk niet (Goede Doel), waarna Henk Temming ook nog een hele leuke solo CD met alleen maar originele sinterklaasmuziek erop gemaakt heeft.

Maar je hebt gelijk : waarom verder niemand?

Marcel, (E-mail ) - 13-11-’09 13:04

Ahja, alweer behoorlijk weggezakt: Henk Temmings ‘De hulpsinterklaas’ uit 1991 en ‘Ik ben toch zeker Sinterklaas niet?’ van Kinderen voor Kinderen (geschreven door Henk & Henk). Als je een linkje hebt, hou ik me aanbevolen ;-) Dank voor je reactie Marcel!

Araglin, - 13-11-’09 13:11

Probeer eens: http://www.megaupload.com/?d=H38Q8I7P

Ik weet niet of die nog werkt..

Marcel, - 13-11-’09 13:19

Kijk! Thanks Marcel, link is nog actief!

Araglin, - 13-11-’09 13:25

Hoi Araglin, graag gedaan. Leuk dat hij alweer voor de 4e keer de revue passeert. Ik las dat ze in Noord Holland de Cantate gaan uitvoeren.

Marcel bedankt voor de link, ik had de cd van Henk Temming ook, maar mijn dochters van 5 & 9 hebben de cd goed verstopt.
De Hulpsinterklaas is nog steeds geliefd, getuige de jaarlijks terugkerende cd’s op Marktplaats.

Het leuke is dat de kinderen van nu, de liedjes ook kennen.
Als hulpsint hoor ik de liedjes van Henk minstens 10 keer de revue passeren.

Peter Dekker, (E-mail ) - 13-11-’09 18:03

De link is actief, maar vraagt password.
Heeft iemand hier antwoord op? ;-)

Peter Dekker, (E-mail ) - 13-11-’09 18:16

Ik had die link vanmiddag even snel gegoogled, en niet kunnen testen. Geen idee waar die oorsponkelijk vandaan komt, dus kan je daar niet mee helpen….

Maar… de volgende is dan misschien beter:
http://www.mediafire.com/?h2rymauyynl

Marcel, - 13-11-’09 21:52

@Peter: je bedoelt de Hulpsinterklaas-link? ik had geen wachtwoord nodig, vreemd genoeg. Is het nu gelukt? Anders kunnen we wel wat regelen?

Araglin, - 13-11-’09 22:06

@Araglin – ik had ook een ww nodig op die eerste link. Die tweede is ww-vrij. (En de tracks zijn daar juist getagged)

Marcel, - 13-11-’09 22:27

Dank Marcel & Araglin. Ik ben zelf ook in het bezit van de DVD.

Peter, (E-mail ) - 14-11-’09 01:14

Ha Peter! Ik bedenk me net dat jij dan ook alweer een behoorlijke tijd rondhangt op Araglin.nl. Thanks!

En voor wie geïnteresseerd is: kinderkoor ‘De Kickers’ van Muziekschool Waterland te Purmerend brengt de ‘Sint-Nicolaas Cantate’ vijf keer op de planken.

De uitvoeringen zijn op:
ZONDAG 15 november: 15.00 uur in de Obrechtkerk, Amsterdam-Zuid.
ZATERDAG 28 november: 16.00 in de Opstandingskerk, Monnickendam
ZONDAG 29 november: 13.00 uur in de Keyserkerk, Middenbeemster
ZONDAG 29 november: 16.15 in de Buikslotermeerkerk, Amsterdam-Noord
ZATERDAG 5 decembe: 14.30 uur in theater de Purmaryn, Purmerend

Araglin, - 14-11-’09 01:23

In het rijtje CD’s met Sinterklaasmuziek hoort ook zeker “Vof de Kunst” thuis.
Als voormalig lid van het SNG werd mij deze cd toentertijd aangeraden.
Er zijn natuurlijk genoeg artiesten zoals Jochem van Gelder die ook cd’s over Sinterklaas hebben opgenomen, maar het album van VOF de Kunst, spreekt zowel jong als oud aan.
Er zit echt sfeer in.

Het album is gemaakt in 1993 en heet:
“Sinterklaasfeest met VOF de Kunst”.

Het eerste nummer is zeer bekend en werd steeds gebruikt bij “Kopspijkers”.
Iedereen kent wel de filmpjes met Sinterklaasblunders.

Naast de bekende ouderwetse Sinterklaasliedjes, staan er ook eigen nummers op.
Een lied over wat het paard nu eigenlijk eet, op welke plaats sta je eigenlijk in het grote boek en over centrale verwarming.
Kortom leuk om eens te luisteren.

Veel plezier

http://rapidshare.com/files/308846006/VO..

Peter Dekker, (E-mail ) - 18-11-’09 19:17

Deze cantate St.Nicolaasfeest is absoluut aan een herleving begonnen. Behalve de genoemde uitvoeringen van De Kickers hebben we in Culemborg alweer de premiere erop zitten van de (bijna-) originele orkestversie. Deze gaat nog eens in Zeist op zondagmiddag 6 december in de Broederkerk om 15:00. Zie ook: (Jeugdorkest OpStreek)

Ondergetekende is bezig aan een speciale website over de cantate van Zweers. Hier zal zoveel mogelijk materiaal worden verzameld en wordt uitvoeringsmateriaal beschikbaar gesteld.

Bas Kuijlenburg, (URL) - 23-11-’09 02:05
(optioneel veld)
(optioneel veld)
Om geautomatiseerde spam te voorkomen, vraag ik je vriendelijk om de volgende vraag te beantwoorden.
Persoonlijke info onthouden?
Kleine lettertjes: Alle HTML-tags behalve <b> en <i> zullen uit je reactie worden verwijderd. Je maakt links door gewoon een URL of e-mailadres in te typen.